PROIECT Cincizeci de spitale, în programul naţional de supraveghere şi de control al infecţiei HIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi bani din programele naţionale de sănătate merg către controlul HIV
Cei mai mulţi bani din programele naţionale de sănătate merg către controlul HIV

Cincizeci de spitale, plus Spitalul Penitenciar Bucureşti Jilava, au fost desemnate să se ocupe de tratamentul şi monitorizarea persoanelor cu HIV/SIDA, bugetul alocat pentru acest program naţional de sănătate fiind de peste 103 milioane lei în 2013, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS).

Proiectul de ordin, pus în dezbatere publică luni de Ministerul Sănătăţii (MS), vizează modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2013 şi 2014, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 422/2013.

Conform proiectului, bugetul total alocat programelor naţionale de sănătate este, anul acesta, de 486.474.000 lei, din care cei mai mulţi bani, respectiv 103.061.000 lei, sunt pentru Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV.

În privinţa unităţilor sanitare pentru tratamentul şi monitorizarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA, acestea sunt, potrivit aceluiaşi proiect, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Capitală şi alte 49 de spitale din ţară, la care se adaugă Spitalul Penitenciar Bucureşti Jilava.

Programul naţional de supraveghere şi control al tuberculozei beneficiază de 8.855.000 lei, pentru tratamentul bolnavilor fiind desemnate 85 de spitale.

Pentru Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule sunt alocaţi, tot anul acesta, 42.514.000 lei, iar pentru cel de tratament în străinătate, 17.000.000 lei, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică până la 5 septembrie.

1 miliard de lei pentru MS la rectificarea bugetară

Ministerul Sănătăţii va beneficia de o alocare suplimentară de aproape 1 miliard de lei la rectificarea bugetară. Anunţul a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a explicat că va acoperi, astfel, o neîncasare de 500 de milioane din taxa clawback şi adăugând în mod concret 570 de milioane de lei către CNAS pentru plata medicamentelor şi a serviciilor.

Tot la Ministerul Sănătăţii, aproximativ 90 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru continuarea proiectelor finanţate de către Banca Mondială, de BEI şi BERD, mai concret - vreau să fie clar pentru toată lumea la ce mă refer - e programul de maternităţi, care se află în diferite stadii de realizare, unele chiar au fost finalizate şi n-au fost recepţionate, altele mai au nevoie de 15-20% pentru a fi finalizate, 90 de milioane de lei vom aloca mâine special pentru acest program”, a declarat Victor Ponta.

Pe aceeaşi temă:

Cine pierde şi cine câştigă din rectificarea bugetară pe care Guvernul o va aviza astăzi

Prima rectificare bugetară ce urmează să fie avizată în şedinţa de astăzi a Guvernului prevede bugete de cheltuieli mai mici pentru Ministerele Educaţiei, Muncii, Transporturilor şi Agriculturii şi alocări suplimentare pentru Dezvoltarea Regională, Justiţia, Interne, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Organizaţia Salvaţi Copiii a donat Maternităţii Odobescu un incubator performant

Organizaţia Salvati  Copiii a donat Maternitătii Odobescu din Timişoara un incubator performant, în valoare de peste 10. 000 de euro

Oficial de la Maternitatea Giuleşti: „Nu avem bani! Nu ştiu cine plăteşte!”

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti, nevoită să plătească 4,3 milioane de euro familiilor celor şase bebeluşi care au ars în încendiul de acum trei ani, susţin că unitatea sanitară se află în imposibilitatea de a achita o astfel de sumă părinţilor. De asemenea, maternitatea trebuie să plătească daune şi familiilor celor cinci bebeluşi rămaşi în viaţă în urma tragediei.

FOTO Angajaţii Maternităţii din Oneşti, vinovaţi de schimbarea bebeluşilor la naştere, au fost sancţionaţi de Comisia de Disciplină

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Municipal Oneşti au fost sancţionaţi de Comisia de Disciplină a instituţiei după ce doi bebeluşi au fost schimbaţi la naştere, însă, după nouă ore de verificări, reprezentanţii instituţiei nu au descoperit cine este vinovat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite