PROIECT Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar putea emite titluri executorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de ajutor reciproc ale pensionarilor ar putea emite titluri executorii pentru recuperarea împrumuturilor acordate unor pensionari rău-platnici, iar casele teritoriale de pensii ar putea înfiinţa popriri asupra veniturilor din pensii.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 540/2002 privind casele de ajutor reciproc ale pensionarilor.

Iniţitorii proiectului propun modificarea articolului 14 din lege, pentru a da posibilitatea caselor de ajutor reciproc ale pensionarilor să emită titluri executorii pentru recuperarea împrumuturilor acordate unor pensionari rău-platnici, iar caselor teritoriale de pensii, pe baza titlului executoriu, să înfiinţeze popriri asupra veniturilor din pensii, până la lichidarea debitului.

„Prin derogare de la prevederile art. 623 şi art. 625 din Legea 134/2010 privind codul de procedură civilă, republicată, contractele de împrumut constituie titlu executoriu, înfiinţarea popririlor fiind făcută de către creditor, fătă a fi necesară intervenţia executorului judecătoresc. În caz de neconformare a debitorului, creditorul poate recurge la executarea silită în condiţiile Codului de procedură civilă”, se arată în proiectul de act normativ.

Iniţiatorii documentului precizează, în nota de fundamentare, că modificările vor asigura eficientizarea procesului de recuperare a debitelor stabilite în sarcina pensionarilor care au contractat împrumuturi de la casele de ajutor reciproc, dar şi întărirea capacităţii organizaţionale a caselor de ajutor reciproc.

Proiectul este în dezbatere publică până pe 23 octombrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite