Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi-a stabilit obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiunea Consiliului de Guvernare al UNEP s-a reunit anul acesta sub sloganul "Rio+20: de la rezultate la implementare" FOTO nation.co.ke
Sesiunea Consiliului de Guvernare al UNEP s-a reunit anul acesta sub sloganul "Rio+20: de la rezultate la implementare" FOTO nation.co.ke

În cadrul Consiliului de Administraţie al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care are loc, în perioada 18 – 22 februarie, la Nairobi, unde e prezentă şi o delegaţie din România, s-a discutat bugetul Programului în perioada 2014 – 2015, precum şi obiectivele UNEP de dezvoltare durabilă pentru această perioadă.

Şeful Delegaţiei României, Elena Dumitru, a participat la lucrările de miercuri ale Consiliului, unde s-au trasat liniile de acţiune şi viitorii paşi de urmat în domeniul mediului la nivel global. În acest context, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Elena Dumitru, a subliniat importanţa miniştrilor Mediului în promovarea agendei internaţionale de dezvoltare durabilă la nivel naţional.

„Dacă miniştrii mediului vor asigura o vizibilitate mai mare a problemelor de mediu la nivel global, vor putea acţiona şi în cadrul propriilor guverne pentru implementarea deciziilor UNEP într-o manieră mai eficientă”, a precizat Elena Dumitru.

România participă la lucrările Consiliului de Administraţie UNEP, care se defăşoară anul acesta la sediul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) din Nairobi, în perioada 18 – 22 februarie, sub sloganul „Rio 20+: de la rezultate la implementare” care vizează consolidarea Programului ca for principal la nivel internaţional în domeniul mediului. La deschiderea oficială a reuniunii a participat şi preşedintele Republicii Kenya, Mwai Kibaki.

În prima zi a dezbaterilor, participanţii au discutat rolul pe care Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu ar trebui să îl joace în agenda de dezvoltare mondială după anul 2015 şi au fixat obiectivele de dezvoltare durabilă pentru aceeaşi perioadă. În cadrul acestor dezbateri, secretarul de stat Elena Dumitru a subliniat faptul că obiectivele de dezvoltare durabilă, fixate în timpul lucrărilor Consiliului de Administraţie UNEP, trebuie traduse şi în agendele pentru dezvoltare durabilă care există la nivel de guverne.

Totodată, secretarul de stat a subliniat importanţa implicării tuturor actorilor, inclusiv a societăţii civile, în devederea îndeplinirii obiectivelor fixate în cadrul Summit-ului Rio+20.

„Expertiza şi experienţa societăţii civile şi a celorlalţi actori implicaţi trebuie să contribuie la activitatea UNEP, a Consiliului de Administraţie şi organismele subsidiare acestora. Trebuie să dezvoltăm un mecanism prin care acest lucru se poate realiza, ţinând cont şi de alte asemenea mecanisme utilizate de alte organisme şi instituţii internaţionale”, a spus Elena Dumitru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite