UPDATE Greva medicilor: cozi la internări şi la programări. Mii de cadre medicale au protestat luni dimineaţă timp de două ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicii şi asistentele au scandat „Jos Nicolăescu!“ FOTO Andrada Floria
La Spitalul de Urgenţă Floreasca, medicii şi asistentele au scandat „Jos Nicolăescu!“ FOTO Andrada Floria

Doar unităţile de primiri urgenţe au funcţionat luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, în majoritatea spitalelor româneşti, pentru că, timp de două ore, medicii au fost în grevă de avertisment. Dacă în zilele următoare nu se găsesc soluţii la revendicările cadrelor medicale, joi va fi declanşată grevă generală pe termen nelimitat.

UPDATE Angajaţii din sistemul sanitar maramureşean au demarat astăzi, alături de colegii lor din întreaga ţară, o grevă de avertisment. Între orele 8 şi 10, aceştia au cerut „demnitate pentru sănătate“, demiterea ministrului sănătăţii, condiţii mai bune de muncă, salarii mai mari, dar şi un minim de 6% din PIB.

UPDATE Cadrele medicale din Timişoara au început greva, luni dimineaţă, la ora 8.00, când au şi blocat uşile de intrare în Spitalul Judeţean, cel mai mare spital din Timiş, pacienţii fiind ţinuţi la poartă pe toată durata grevei de două ore.

Aproximativ 150 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, membre ale sindicatului Sanitas, au fost, astăzi, în grevă de avertisment timp de două ore. Acestora li s-au adăugat şi o parte din medici care au vrut să arate că sunt solidari cu ai lor colegi.

UPDATE Personalul medical al Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea şi-a întrupt activitatea la ora 08.00. În prezent, membrii Sindicatului Sanitas sunt în holul unităţii spitaliceşti.

Dacă în ţară, membrii Federaţiei Sanitas au intrat în grevă de avertisment luni, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Drobeta Turnu Severin activitatea se desfăşoară normal.

Medicii şi asistenţii din Bistriţa au refuzat să facă grevă, deşi liderul de sindicat anunţa în urmă cu câteva zile că personalul medical va participa la grevă.

UPDATE Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat luni că aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar sunt în grevă de avertisment, precizând că ministrul Sănătăţii „nu a jucat corect” şi le-a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă.

„Din păcate, ministrul Sănătăţii nu a jucat corect, a cerut managerilor să verifice câţi doctori sunt în grevă. Protestul nostru este susţinut până acum de aproape 100.000 de oameni din toate unităţile sanitare, cu excepţia Spitalului Judeţean Braşov, unde managerul i-a ameninţat pe protestatari”, a spus liderul Federaţiei Sanitas.

Marius Sepi a precizat că greva de avertisment nu a afectat internările de urgenţă şi că a cerut liderilor din unităţile sanitare să transmită managerilor lista nominală a persoanelor care sunt în grevă.

Spitalul de Urgenţă Floresca din Capitală asigură toate urgenţele medicale, în schimb a temporizat internările programate, a declarat profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de chirurgie II, citat de Mediafax.

„Avem foarte multe activităţi, nu ne putem plânge, avem programe cu studenţii, internări de urgenţă şi operaţii. Singurele temporizate, adică reprogramate, sunt internările pentru suferinţele cronice. Acestea se internează fie după ora 10.00, când se încheie greva, fie au fost reprogramate din timp”, a precizat profesorul Beuran.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, profesor dr. Adrian Streinu-Cercel, a spus că a cerut încă de vineri o listă nominală a angajaţilor care participă luni la greva de avertisment, aceasta pentru a şti cu cine lucrează luni, pentru că şi în această unitate sunt foarte multe cazuri de urgenţă care vin din toată ţara.

„Am cerut o situaţie nominală, cum era şi firesc, a persoanelor care lucrează luni, pentru a şti cu cine putem asigura asistenţa medicală de urgenţă pe parcursul celor două ore”, a declarat pentru Adrian Streinu-Cercel.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, a spus că încă de vineri angajaţii i-au vorbit despre greva de luni, dar au promis că nu vor afecta actul medical.

„Institutul Clinic Fundeni este o unitate sanitară de mare complexitate. Multe tratamente nu pot fi întrerupte şi amânate nici măcar o oră. De aceea angajaţii mi-au spus încă de vineri că vor fi în grevă, dar că nu vor afecta activitatea medicală”, a precizat managerul unităţii sanitare.

Carmen Orban a adăugat că, de exemplu, în tratamentul leucemiei nu se poate face nicio pauză, de aceea personalul este lângă bolnavi. 

„Este doar un exemplu, dar sunt şi alte multe secţii unde activitatea se desfăşoară în sprijinul pacientului”, a mai spus Orban.

Aceasta a precizat că luni dimineaţă activitatea s-a desfăşurat normal în spital, niciun pacient neavând de suferit din cauza grevei de avertisment.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, câteva zeci de protestatari s-au adunat în faţa unităţii sanitare.

UPDATE Preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a declarat luni că, dacă greva de azi dimineaţă va fi declarată ilegală, angajaţii din sistemul sanitar vor depune, la unităţile la care lucrează, cereri să primească toate liberele restante din acest an, pentru zilele suplimentare lucrate.

Viorel Huşanu a spus că, potrivit prevederilor din Contractul colectiv de muncă, lipsa solicitării scrise a angajatorilor pentru muncă suplimentară este ilegală.

Liderul sindical a precizat că angajaţii care lucreză în sistemul sanitar au foarte multe zile libere de primit pentru munca suplimentară din acest an, iar aceştia sunt hotărâţi să le ceară, dacă greva din sistemul sanitar va fi declarată ilegală.

El a mai spus că în mai multe spitale din Capitală nu se operează şi nu se fac internări până la ora 10.00, iar la greva de avertisment participă atât asistenţi medicali, cât şi medici.

Huşanu, care protestează alături de angajaţii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, a spus că la această unitate sanitară nu se operează, nu se fac internări şi sunt consultaţi pacienţii aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe, transmite Mediafax.

Asistenţii medicali şi medicii au oprit activitatea în secţiile spitalului, iar pe holul de la intrarea în unitatea sanitară s-au adunat mai mulţi angajaţi care scandează "Demisia". Protestatarii au adus şi o coroană, cu o plăcuţă pe care scrie "Sănătate" şi mesajul "Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu", au baloane pe care scrie Federaţia Sanitas, iar unii poartă pe braţe banderole tricolore.

Aceştia reclamă că au salarii mici şi că nu mai pot trăi cu banii pe care îi primesc în prezent, dar şi că sunt puşi să facă muncă suplimentară, pentru care nu sunt plătiţi suplimentar.

Grevă de avertisment până la ora 10.00

110.000 de cadre medicale membre ale Federaţiei Sanitas au declarat grevă de avertisment luni, pentru două ore, astfel că intervenţiile chirurgicale sau alte servicii medicale programate în intervalul 8.00-10.00 sunt amânate cu două ore sau pentru zilele următoare. Concret, pe durata grevei vor fi asigurate o treime din serviciile medicale în toate spitalele, iar în majoritatea unităţilor sanitare din ţară se asigură doar urgenţele.

În cursul zilei de sâmbătă, membrii Sanitas s-au mobilizat şi au mers în fiecare unitate sanitară unde au lipit afişe, şi au instalat bannere prin care anunţau greva şi revendicările cadrelor medicale: creşterea veniturilor, un nou statut pentru spitale, deblocarea posturilor. „Nu periclităm viaţa pacienţilor. Dar dacă vine cineva că-i trebuie imediat un bilet de trimitere va trebui să vină după ce se termină greva, după ora 10.00. De altfel, avem semnale bune de la pacienţi, pentru că şi ei reclamă, pe bună dreptate că sunt probleme, că trebuie să aducă mâncare de-acasă, că trebuie să aducă reşou iarna că-i frig“, a anunţat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi.

Nicolăescu: „Greva generală este ilegală“

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este neîncrezător în acţiunea de protest a medicilor. „Din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest, pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii“, a explicat ministrul.

Dacă se va intra în grevă generală este foarte grav. Pentru că sunt intervenţii chirurgicale programate, care nu sunt neapărat urgenţe, dar care, dacă nu se fac la termenul potrivit, devin urgenţe cu consecinţe destul de grave“, semnalează Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

De altfel, el consideră că greva generală anunţată de medici pentru joi, 28 noiembrie, este ilegală. Nicolăescu spunea săptămâna trecută că prima măsură, în cazul declanşării grevei generale, va fi sesizarea instanţei. Cu toate acestea, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas spune că greva generală pe termen nelimitat va avea loc dacă în perioada 26-27 noiembrie nu se vor găsi soluţii pentru revendicările medicilor, care să fie şi scrise.

„Colegii noştri sunt pregătiţi să ducă la îndeplinire calendarul pe care l-am stabilit. Spitalele au fost notificate cu privire la greva generală, iar organizatorul conform legii, împreună cu conducerea spitalului trebuie să întocmească un plan prin care să se asigure o treime din servicii. Adică urgenţele. Restul, se amână“, explică Sepi.

În acest context, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, consideră că există riscul unor „grave disfuncţionalităţi în sistemul de monitorizare a bolilor cronice“. „Dacă se va intra în grevă generală este foarte grav. Pentru că sunt intervenţii chirurgicale programate, care nu sunt neapărat urgenţe, dar care, dacă nu se fac la termenul potrivit, devin urgenţe cu consecinţe destul de grave. Sunt şi analize medicale care trebuie făcute“, semnalează Barbu.

Bolnavii de cancer, tratament neîntrerupt

La rândul lor, pacienţii cu cancer sunt solidari cu medicii mai ales că au primit asigurări că atât urgenţele, cât şi tratamentele necesare le sunt asigurate neîntrerupt, atât în timpul grevei de avertisment, cât şi în eventualitatea unei greve generale a medicilor. „Am discutat cu Societatea Română de Oncologie Medicală şi nu sunt probleme. Sunt medici care asigură urgenţele şi tratamentele de care pacienţii oncologici au nevoie ca să nu li se agraveze starea. Nu sunt suspendate tratamentele de chimioterapie şi nici de radioterapie“, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

La numărul mic de personal care există, e foarte greu să asiguri serviciile medicale cum trebuie în caz de grevă“, consideră prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Problema este, însă, că personalului medical şi aşa deficitar în multe unităţi sanitare îi va fi greu să asigure o treime din serviciile medicale, aşa cum cere legea. „La numărul mic de personal care există, e foarte greu să asiguri serviciile medicale cum trebuie în caz de grevă. În fiecare unitate medicală, tot personalul va avea grijă ca pacienţii să nu fie victime colaterale“, subliniază şi profesorul Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Pentru ce protestează medicii

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea unei proporţii de minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Sindicaliştii din Sălaj nu vor proteste

Membrii Sanitas Sălaj nu participă la protestele anunţate, la nivel naţional, pentru săptămâna aceasta pentru că – susţine conducerea sindicatului – un astfel de protest ar fi ilegal.

Preşedintele sindicatului Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş, anunţă că, independent şi indiferent de ceea ce se întâmplă la nivel naţional, membrii sindicatului pe care îl reprezintă nu vor participa la protestele anunţate pentru săptămâna aceasta. Potrivit lui Hodiş, decizia de a nu participa la proteste a fost luată în cadrul biroului executiv al Sanitas, în care sunt reprezentate toate spitalele din judeţ, şi vine în urma analizei situaţiei din fiecare dintre cele patru spitale publice din Sălaj. Liderul sindical susţine că analiza a relevat faptul că în Sălaj nu sunt îndeplinite condiţiile legale, prevăzute de la Legea dialogului social nr.62/2011, pentru a putea declanşa greva.  „Greva se declară cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor reprezentative. Or, la spitalul din Şimleu Silvaniei, sindicatul nu este reprezentativ, pentru că în el nu sunt înscrişi cel puţin jumătate dintre angajaţi, aceeaşi fiind situaţia şi la Crasna şi Jibou. Singurul spital unde sindicatul este reprezentativ este cel din Zalău“, explică Hodiş.

Singurul spital unde sindicatul este reprezentativ este cel din Zalău, spune Chelement Hodiş, preşedintele sindicatului Sanitas Sălaj.

Potrivit liderului sindical, greva nu poate fi declanşată nici la Spitalul Judeţean, întrucât legea prevede şi o altă condiţie. „Greva este o consecinţă a deschiderii unui conflict de muncă, iar legea prevede că pe durata valabilităţii unui contract colectiv de muncă nu se poate declanşa un conflict, atâta vreme cât sunt respectate condiţiile acelui contract. Noi avem contracte colective de muncă, respectate, la Zalău, Jibou şi Crasna“, completează liderul sindical.

Chelement Hodiş spune că, în aceste condiţii, eventuala declanşare a grevei ar putea avea drept consecinţă declararea protestului ca ilegal şi obligarea organizatorilor şi a participanţilor la plata unor despăgubiri. „Nici nu vreau să mă gândesc la cât ar putea să ajungă aceste despăgubiri în situaţia în care un pacient care ar avea nevoie de îngrijiri medicale ar păţi ceva pentru că nu a beneficiat de aceste îngrijiri din cauza grevei. Dar sunt şi alte tipuri de despăgubiri, pentru veniturile pe care spitalele le realizează din diverse servicii, venituri care pe durata protestului nu se realizează şi care, dacă protestul este declarat ilegal, trebuie să le plătim şi noi, ca şi sindicat, dar şi participanţii la protest“, explică liderul sindical.

Hodiş adaugă că, în acest moment, nu îşi permite să îşi expună colegii de sindicat riscului de a rămâne şi fără o parte din veniturile şi aşa mici pe care le au, cu atât mai mult cu cât, indiferent de forţa cu care s-ar protesta, nu se poate obţine, pentru 2014, o majorare salarială. „Zilele trecute a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanţă de urgenţă, nr.103/2013, privind salarizarea personalului bugetar, aşa că o majorare de salariu iese din discuţie. În acest moment, ne propunem măcar să obţinem demararea procedurii de modificare a ordinelor privind normativele de personal şi sporurile la locurile de muncă“, susţine Hodiş.


Citeşte şi:

Ministerul Sănătăţii a început negocierile pe contractul colectiv de muncă al medicilor. Greva de avertisment în spitale rămâne luni, între 8.00 şi 10.00

În cadrul unei noi runde de discuţii dintre Federaţia Sanitas şi Eugen Nicolăescu, Ministerul Sănătăţii a demarat astăzi, 23 noiembrie, negocierile pentru încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar.

Negocieri dure la Ministerul Sănătăţii. Nicolăescu încearcă să convingă sindicatele să renunţe la proteste: „Greva e o sperietoare. E ilegală!”

Sindicaliştii din Sănătate şi ministrul Eugen Nicolăescu negociază în această dimineaţă pentru a evita greva generală din sistemul de sănătate, care ar urma să înceapă pe 28 noiembrie. Asta după ce pe 25 noiembrie cadrele medicale avertizează că vor face o grevă de avertisment.

Medicii strâng semnături pentru greva de avertisment şi greva generală. „Guvernanţii au răspuns până acum prin tăcere, nu avem altă soluţie!”

Angajaţii din sistemul de sănătate sunt încurajaţi de Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino” să îşi dea acordul pentru declanşarea procedurilor de grevă de avertisment şi, ulterior, de grevă generală. Acestea vor avea loc cel mai probabil chiar în luna noiembrie, a explicat medicul Florin Chirculescu, liderul sindical.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite