Program pentru prevenirea abandonului şcolar în România: Cum se implică unele companii prin „Maraton de fapte bune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de copii sunt „adoptaţi“ de corporaţii în programul „Maraton de fapte bune”, iar condiţia principală este să nu abandoneze şcoala.

Programul „Maraton de fapte bune“, derulat în România de Asociaţia Stop Hunger, îşi propune crearea unei reţele de sprijin pentru 52 de copii care trăiesc în condiţii de sărăcie şi prezintă un risc crescut de abandon şcolar.

Prin acest program, companiile care îi vor „adopta” pe copii se angajează să îi susţină cu burse lunare şi să le ofere mentoring pe durata anilor de studii. Asta pentru că peste 6% din copiii de vârsta ciclului primar şi gimnazial se află în afara sistemului de învăţământ, iar 17,5% din tinerii de 18-24 de ani au părăsit timpuriu şcoala, conform statisticilor UNICEF citate în comunicatul remis „Adevărul“.

Programul este aplicat în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Iaşi, Oradea, Timişoara şi Satu Mare deocamdată. Mecanismul de sprijin al celor incluşi în program presupune ca fiecare copil selectat să fie sprijinit de către o companie care se angajează să îi ofere o bursă lunară de 300 de lei şi mai ales mentoring pe întreaga durată a studiilor acestuia.

În cadrul programelor de sprijin adresate categoriilor de persoane aflate în dificultate desfăşurate de Asociaţia Stop Hunger, printre problemele majore constant întâlnite în rândul tinerilor sunt lipsa de modele, de repere pozitive şi de îndrumare. Astfel, pentru a răspunde acestei nevoi, Stop Hunger a implementat începând cu anul 2011 proiectul „Adoptă o familie”, în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale locale.

Educaţia responsabilităţii

Mecanismul proiectului a fost gândit pentru a-i susţine pe copii să devină mai responsabili pentru dezvoltarea lor şi să le încurajeze familiile să utilizeze bursele lunare doar pentru nevoile copiilor. Familiile implicate în proiect sunt îndrumate şi primesc gratuit consiliere, iar legătura copiilor cu sponsorii îi ajută pe aceştia să aibă o perspectivă pozitivă asupra vieţii, prin exemplele care li se oferă.

Companiile care doresc să se alăture campaniei demarate de Asociaţia Stop Hunger pot afla detalii pe site-ul www.stophunger.ro, la secţiunea „Proiecte”. Pentru detalii despre cazurile sprijinite, companiile care doresc să participe în cadrul proiectului vor primi acces la secţiunea restricţionată creată special pentru a proteja imaginea copiilor ajutaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite