Prognoza meteo pe două săptămâni. Vremea extremelor. După caniculă vin din nou ploile însoţite de vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

După vremea deosebit de caldă din ultima perioadă, meteorologii anunţă, pentru două - trei zile, temperaturi mai scăzute în aproape toată ţara şi averse frecvente, pe arii extinse.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), care a dat ieri publicităţii prognoza meteo pe două săptămâni, anunţă că până pe 4 august va fi instabilitate atmosferică în toată ţara. În unele zone, temperaturile vor scădea până la 17 grade Celsius în următoarele zile iar după, vremea se va încălzi treptat până la începutul lunii august, înregistrând valori între 30-33 grade. Nu vor lipsi însă ploile, care vor frecvente şi pe arii extinse până în prima săptămână din luna august.

Concret, în Banat, Crişana, Maramureş, Muntenia, dar şi în Transilvania şi Dobrogea, vremea se răceşte începând de astăzi, temperaturile maxime vor fi în scădere, ajungând la 27-28 de grade mâine. De joi însă, va urma o creştere a temperaturilor, astfel că la sfârşitul acestei săptămâni vor depăşi din nou 30 de grade. Cele mai calde zile vor fi cele de la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august. Şi în ceea ce priveşte zona Moldovei şi a Olteniei, vremea va fi mai rece iar apoi va urma un proces, în general, de încălzire, până la începutul lunii august, când temperaturile maxime vor atinge în medie 31 de grade. La munte, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 16 şi 20 de grade, iar a minimelor între 8 şi 12 grade. ANM anunţă că în următoarele două săptămâni în toată ţara se vor înregistra ploi de scurtă durată, aproape în fiecare zi.

Europa, sub stăpânirea caniculei

Mai multe ţări din Europa sunt lovite iar de caniculă, după ce un nou val de căldură din Africa a ajuns ieri pe continent. Ţările din jumătatea de vest a continentului care vor fi cele mai afectate sunt Italia, Franţa, Germania, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Spania şi Portugalia. Cei care aleg să plece în concediu în ţările de mai sus, trebuie să fie atenţi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizând cetăţenii români cu privire la condiţiile meteo din mai multe ţări europene.  Spre exemplu, în Portugalia, de ieri şi până miercuri, ora 21:00 inclusiv, este valabil un Cod galben de temperaturi ridicate pentru districtele Bragança, Évora, Vila Real, Beja, Castelo Branco şi Portalegre, cu maxime care pot ajunge la 40 grade Celsius, existând posibilitatea de propagare a incendiilor de vegetaţie. Recent, 20 de oameni au fost răniţi în trei incendii masive de vegetaţie din zonă. În privinţa Greciei, MAE a emis mai multe atenţionări de călătorie, pentru risc ridicat de incendii de vegetaţie. Zilele trecute, şi Statele Unite ale Americii şi Canada au trecut printr-un val de căldură extremă, în Montreal, spre exemplu, temperaturile resimţite situându-se la 45 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite