Prognoza meteo pe două săptămâni: caniculă şi ploi torenţiale

Prognoza meteo pe două săptămâni: caniculă şi ploi torenţiale

Temperaturile se menţin ridicate în următoarele două săptămâni FOTO AP

Vremea se va menţine călduroasă şi izolat caniculară până pe 26 iunie, fiind anunţate temperaturi de peste 30 de grade în toată ţara. Asta potrivit prognozei pe două săptămâni (20 iunie – 3 iulie) emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în care se precizează că de săptămâna viitoare vor mai scădea valorile termice, însă acestea se vor situa în continuare peste medii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prognoză meteo pe două săptămâni pentru Banat
 
În prima săptămână de prognoză valorile termice vor creşte treptat, iar media maximelor din timpul zilei vor atinge 32 de grade pe 24 – 25 iunie. 

Apoi regimul termic va marca o scădere usoara, astfel încât, de pe 27 iunie si pâna la sfârsitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, vor fi maxime diurne, în medie, de aproximativ 30 de grade, cu mici variaţii de la o zi la alta.
 
Minimele nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, urmând să crească de la valori medii de 17 grade la începutul intervalului, spre 19 grade în jurul datei de 25 iulie, pentru ca, ulterior, să scadă spre 17 grade.
 
Vor fi averse, local mai importante cantitativ în primele trei zile ale intervalului. Ploi de scurtă durată vor apărea izolat şi în zilele care urmează, dar pe arii restrânse.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Crişana

În prima parte a intervalului de prognoză temperaturile maxime vor marca o creştere, de la medii de 29 de grade la început, spre 32 - 33 de grade în jurul datei de 24 iunie, apoi vor scadea spre 29 - 30 de grade, valori prognozate pentru intervalul 28 iunie - 3 iulie.
 
Temperaturile minime vor creşte de la 17 grade la începutul primei săptămâni de prognoză, spre 19 grade, în medie, spre finalul acesteia, pentru ca apoi să scadă până la valori medii de 17 grade, ce se vor menţine relativ constante în intervalul 29 iunie – 3 iulie.
 
Pâna pe 21 iunie vor fi averse pe arii relativ extinse, izolat mai însemnate cantitativ, apoi gradul de instabilitate se va reduce, iar condiţii pentru ploi de scurtă durată vor fi aproape în fiecare zi, dar pe arii restrânse.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Transilvania

Prima săptămână a intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 32 de grade, iar la începutul celei de-a doua săptămâni regimul termic va marca o uşoară scădere, astfel încât media maximelor în intervalul 27 iunie – 3 iulie va fi de 28 de grade. 
 
Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară, fiind mai ridicate în prima săptămână, la o medie de 17 grade, pentru ca în a doua săptămână să scadă spre o medie regională de 15 grade.
 
Ploi de scurtă durată se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în zilele de 26 şi 27 iunie.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Maramureş

Vremea se va încălzi treptat în primele zile ale prognozei, de la valori medii diurne de 29 - 30 de grade, spre 32 de grade pe 24 – 25 iunie, după care regimul termperaturii aerului va marca o scădere, spre o medie a valorilor maxime de 28 - 29 de grade, în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.
 
 Media minimelor nocturne va avea o evoluţie similară, de la valori de 17 - 18 grade în prima saptamâna, va scădea uşor spre aproximativ 16 grade începând cu 28 iunie.
 
Averse pe arii mai extinse, dar numai izolat moderate cantitativ, se vor semnala pe 20 şi 21 iunie şi, din nou, după data de 26 iunie.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Moldova

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză vremea va deveni caniculară în orele amiezilor, când, local, şi disconfortul termic va fi accentuat. Temperaturile maxime vor fi, în medie, între 32 şi 34 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 19 grade. 
 
Ulterior, regimul termic va marca o scădere uşoară, dar vremea se va menţine călduroasă, cu maxime diurne de peste 30 de grade şi minime nocturne în jurul a 17 grade.
 
Ploi slabe, de scurtă durată, vor fi posibile, pe spaţii mici, în fiecare zi, dar cu precădere în jurul datelor de 23 şi 26 iunie, respectiv 1 iulie.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Dobrogea

În următoarele două săptămâni de prognoză, regimul termic nu va suferi modificări semnificative. Acesta va caracteriza o vreme călduroasă, cu temperaturi medii diurne ce vor depăşi 30 de grade până pe 27 iunie, apoi se vor situa în jurul valorii de 29 de grade.
 
Valorile mimine vor fi caracteristice unor nopţi tropicale, depăşind 20 de grade în cea mai mare parte a intervalului.
 
Probabilitatea de apariţie a ploilor slabe, de scurtă durată, va fi redusă şi, doar pe 26 iunie şi pe 2 iulie, acestea îşsi mai pot face apariţia sporadic.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Muntenia

În cea mai mare parte a regiunii, vremea va fi caniculară până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. Disconfortul termic va fi accentuat, mai ales în orele amiezii, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi. 
 
Temperaturile minime, de 19 - 20 de grade, în medie, vor fi mai ridicate decât cele normale în această  perioadă. Din 27 iunie vremea se mai răcoreşte, dar mediile maximelor diurne se vor situa, în continuare, peste 30 de grade, în timp ce minimele nocturne vor fi în jurul a 18 grade.
 
Probabilitatea de apariţie a averselor, slabe cantitativ, însoţite şi de descărcari electrice va fi mai mare în zilele de 23, 24, 26 şi 27 iunie.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Oltenia

Regimul termic nu se va modifica semnificativ în intervalul de prognoză, valorile termice urmând a se menţine mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei. Astfel, în prima săptămână se vor înregistra medii diurne de 32 - 33 de grade şi temperaturi nocturne de 19 - 20 de grade, apoi valorile maxime se vor situa în jurul a 30 de grade, iar media regională a minimelor va fi de 18 grade.
 
Ploi slabe, de scurtă durată, vor fi posibile, pe spaţii mici, în fiecare zi, dar cu precădere în jurul datelor de 23, 24 şi 27 iunie.
 

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru zona de munte

Valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, pe
tot parcursul intervalului de prognoză. Mediile maximelor diurne se vor încadra între 19 şi 23 de grade, iar minimele nocturne vor fi cuprinse între 11 şi 14 grade, cele mai ridicate temperaturi urmând a se înregistra în intervalul 20 - 26 iunie.
 
Aversele vor apărea în fiecare zi, dar pe arii mai extinse după data de 23 iunie, când, izolat, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.
 
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările