Profilul sinucigaşului de la poligon, explicat de specialişti în criminalistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Tănase, managerul poligonului privat UTI FOTO Complex tir UTI
Nicolae Tănase, managerul poligonului privat UTI FOTO Complex tir UTI

Tânărul de 24 de ani care l-a împuşcat cu trei focuri de armă pe instructorul său, un bărbat cu peste 30 de ani de experienţă în mânuirea armelor, se încadrează în tiparul sinucigaşilor de tip demonstrativ: egoişti, răzbunători şi cu un puternic simţ al proprietăţii, spun specialiştii.

Sinucigaşul de la Poligon avea suferinţe psihice grave, prezenta dizarmonii de personalitate, era egoist şi voia să se răzbune. Aşa l-au descris, pe scurt, specialiştii în psihologie, dar şi criminologii pe tânărul de 24 de ani din comuna Pantelimon, care l-a împuşcat cu sânge-rece pe instructorul său de tir, un bărbat cu o experienţă de peste 30 de ani în mânuirea armelor.

Cazul tânărului Cristian Pop, care a admis că era măcinat de o depresie puternică în biletul de adio pe care l-a lăsat în propria locuinţă, este singurul de acest gen consemnat de Poliţia Română. În aceeaşi notă, specialiştii subliniază că sinuciderea acestuia a fost una demonstrativă şi afirmă că vizitele făcute de Pop la poligonul privat erau un mod de refulare, de a se descărca nervos.

„Niciodată nu va afla nimeni ce a fost în mintea acestui sinucigaş. Ce a făcut el este pur şi simplu reacţia unui om care nu mai gândeşte raţional. După ce a sesizat că victima nu mai mişcă, a dus la capăt ceea ce îşi propusese iniţial – să se sinucidă”, a explicat specialistul criminolog Dan Antonescu, fostul şef al Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei.

Profilul lui Cristian Pop, conturat de specialişti

Pop se încadrează în tiparul celor care se sinucid, dar care înainte de a recurge la acest gest omoară şi alte persoane. Combinaţia letală de factori care îi determină pe sinucigaşi să omoare pe cineva înainte este următoarea: frustrare, dorinţă de răzbunare şi teama că ar putea pierde ceea ce le aparţine, asta în cazul în care decid să ucidă pe cineva din familie.

Specialiştii atrag atenţia că în ultimii ani vârsta celor care se sinucid a scăzut, până la adolescenţă, iar gestul acestora poate fi explicat de dezechilibrele hormonale. În cazul adulţilor, bolile mintale stau, în cele mai multe situaţii, la baza crimelor odioase sau a sinuciderilor tip demonstrativ.

„Sunt cazuri când astfel de oameni reuşesc să iasă din spital pe proprie semnătură sau când sunt eliberaţi condiţionat. În aceste situaţii, vina le aparţine şi judecătorilor sau medicilor care au decis să îi lase în libertate. Ei au pe conştiinţă victimele”, a mai explicat Dan Antonescu, adăugând că un sinucigaş care a avut o serie de tentative se va perfecţiona la fel ca şi infractorii. „Este un egoist care trage concluzia că nu mai are de ce să trăiască”, a subliniat specialistul.

„Depresia e ca un cariu într-o bârnă de stejar”

La rândul său, psihologul Tudorel Butoi susţine că cei care ajung să se sinucidă au o stimă de sine tot mai scăzută, ceea ce se desprinde şi din biletul găsit de anchetatori în casa tânărului Cristian Pop. „În acest mesaj, întâlnim reflecţii asupra scăderii stimei de sine, a prăbuşirii ego-ului propriu, şi fără îndoială a instinctului de supravieţuire şi conservare.

Biletul conţine sintagma „Adio”, conţine reflecţii asupra inutilităţii. Acest băiat a mai tras la poligonul UTI, era cunoscut, dar nu ca un client fidel, nici ca un client care să fi creat probleme sau ca vreun trăgător de elită”, a declarat profesorul Butoi, adăugând că numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut simţitor în ultimii ani.

Concret, ţara noastră se plasează pe locul doi la nivel european în ceea ce priveşte tulburările depresive, după Estonia, astfel că specialiştii atrag atenţia că numărul românilor care dezvoltă probleme de ordin psihic este într-o continuă creştere din lipsa locurilor de muncă sau a problemelor de sănătate tot mai mari. „Depresia se fixează, se interiorizează şi lucrează ca un cariu într-o bârnă de stejar. Prăbuşeşte stima de sine, induce anxiozitatea, teama de viaţă şi se prăbuşeşte instinctul vital. Şi atunci când nu te mai ţine nimic la suprafaţă, te arunci de pe o clădire, te arunci în faţa metroului, îţi tragi un glonţ în cap”, a conchis Butoi.

Clienţii poligoanelor de tir vor fi verificaţi

Clienţii poligoanelor de tir vor fi verificaţi de poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe toxice, în condiţiile în care în acest moment şedinţele de tragere pot fi susţinute de orice persoană care are peste 18 ani, doar pe baza actului de identitate. Măsurile au fost luate după incidentul care a avut loc marţi seară.

Astfel, vor fi verificate bazele de date ale tuturor poligoanelor, autorităţile urmărind să realizeze o situaţie a persoanelor care nu sunt autorizate să folosească arme letale, dar care sunt pasionate de tir şi să verifice dacă sunt cunoscute pentru comiterea unor infracţiuni cu violenţă sau sunt luate în evidenţă pentru boli psihice. Până în anul 2011, în poligon puteau folosi arme letale numai persoanele care aveau autorizaţie pentru deţinerea acestora.

Legea  a fost însă schimbată, pentru că trebuia aliniată la legislaţia Uniunii Europene, iar în poligoane s-a permis accesul oricărei persoane care a împlinit vârsta majoratului.

În momentul de faţă, instructorul este singura persoană care poate decide dacă cineva nu poate susţine o şedinţă de tragere. Mai exact, el poate refuza un client dacă acesta pare agitat, bolnav psihic sau în stare de ebrietate.

Citeşte şi:

Crima din poligon. Psiholog: „Este sinucigaşul demonstrativ, care vrea să rămână în istorie, la fel ca şi copilotul avionului prăbuşit în Alpi”

Depresia gravă a împins un tânăr de 24 de ani să se sinucidă într-un poligon privat din Bucureşti, însă nu înainte de a-l ucide, cu sânge-rece, pe instructorul său de tir, pe care l-a împuşcat cu trei gloanţe în cap şi în piept. Fapta era de neevitat, spun specialiştii.

EXCLUSIV Imagini din poligonul-groazei, în care instructorul de tir Nicolae Tănase a fost omorât în stil mafiot de elevul său

Şedinţele de tragere pe care instructorul Nicolae Tănase le asista erau pregătite ca la carte. O dovedeşte un filmuleţ înregistrat în luna februarie 2015, care îl arată pe directorul poligonului UTI în timpul serviciului, foarte atent la toate gesturile elevului său înarmat.

Crimă şi sinucidere la un poligon de tir privat din Capitală. Ce mesaj a lăsat în biletul de adio depresivul din Pantelimon

Tânărul de 24 de ani care şi-a împuşcat intructorul de tir după care s-a sinucis a plecat de acasă hotărât să-şi pună capăt zilelor. Cel puţin aşa reiese din anchetă. Bărbatul a lăsat în camera lui un bilet de adio în care spune că se gândeşte de mult la sincidere pe motiv că nu este bun de nimic. Se pare că intructorul a fost victimă colaterală. „A fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, spun criminaliştii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite