Profesorul Mircea Beuran: „Modificarea stilului alimentar a dus la creşterea numărului de cancere digestive”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca, a declarat joi, la deschiderea Conferinţei Naţionale de Chirurgie 2015, că numărul cazurilor de cancer digestiv a crescut şi în România, odată cu adoptarea unui alt stil alimentar.

„În urmă cu 15 - 20 de ani aveam mai puţin cancer. Citeam în literatura occidentală că aceste cancere sunt în creştere. Explicaţiile de atunci aparţin alimentaţiei, cu foarte mulţi conservanţi, băuturi cu coloranţi şi alte substanţe cu care noi, genetic, nu suntem acomodaţi şi care nu pot fi metabolizate complet. Alimente şi bătuturi cu substanţe toxice. Din nefericire, mediul înconjurător, toxicitatea, poluarea, lipsa de mişcare şi stresul sunt cauzele frecvente ale creşterii numărului cazurilor de cancer digestiv”, a declarat Mircea Beuran.

Potrivit acestuia, cancerul gastric prezintă în România o incidenţă de 15 la 100.000 de locuitori şi o mortalitate de 13 la 100.000 de locuitori, ocupând locul 2 în patologia oncologică digestivă, după cel de colon.

România nu are program pentru depistarea cancerului gastric

Chirurgul a mai spus şi că românii ajung la medic târziu, în momentul în care boala este deja avansată, când tratamentul este inutil. „În cancerul gastric, vindecarea este maximă în stadii incipiente, dar care sunt asimptomatice. Boala poate fi depistată în acest stadiu doar prin programe de screening, cum sunt cele aplicate în ţări cu o frecvenţă foarte mare a bolii, ca Japonia, Venezuela şi Chile”, a declarat profesorul Beuran.

Medicul a explicat că, din acest punct de vedere, România are un mare minus, neavând un program naţional pentru depistarea precoce a cancerului gastric.

Doctorul a mai arătat că un alt tip de cancer digestiv, cel de esofag, ocupă locul cinci din patologia oncologică digestivă, cu o incidenţă de cinci cazuri la 100.000 de locuitori. Un alt tip de boli digestive cu incidenţă în creştere sunt cele inflamatorii intestinale. Acestea apar de obicei la tineri şi cresc în mod considerabil riscul de cancer.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite