Dezbatere: cât de necesară este legea care le interzice profesorilor să mai pedepsească elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii care jignesc şi aplică pedepse corporale elevilor riscă amenzi uneori chiar şi mai mari decât salariile lor FOTO Adevărul
Profesorii care jignesc şi aplică pedepse corporale elevilor riscă amenzi uneori chiar şi mai mari decât salariile lor FOTO Adevărul

Elevii nu mai pot fi daţi afară din clasă în timpul orelor şi nici nu mai pot fi pedepsiţi prin trimiterea la colţ sau obligarea să stea în picioare în timpul orei, astfel de măsuri fiind considerate tratamente degradante. Profesorii care vor aplica astfel de sancţiuni pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 de lei. Toate acestea măsuri sunt prevăzute în noua Lege privind protecţia drepturilor copilului.

Concret, în Legea pentru protecţia copilului se arată că, „în cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ şi de a fi informat asupra drepturilor sale, precum şi asupra modalităţilor de exercitare a acestora. Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante în cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise“. 

George Roman, director de programe la Organizaţia „Salvaţi Copiii“, a explicat că acest lucru înseamnă de fapt că profesorii nu mai au voie să ţină copiii la uşă, la colţ sau să îi dea afară din clasă.

„De asemenea, sunt interzise orice tip de insultă, discriminare, obligarea copilului să stea în picioare, precum şi orice acţiune care umileşte copilul“, a precizat Roman.

Elevii salută noua lege

Iniţiativa a fost salutată de elevi, în timp ce profesorii susţin că aceste moduri de disciplinare a copiilor se regăsesc inclusiv în regulamentele şcolare. 

„Mi se pare normal, nu mai trăim în vremurile când se credea că bătaia este ruptă din Rai, profesorii nu trebuie să trateze elevii astfel. Pedepsele corporale nu ar trebui să mai existe, niciodată nu vei opri un conflict tot prin jignire şi agresivitate“, a spus Cristian Gârneaţă, secretarul pe relaţii externe din cadrul Consiliului Elevilor.  

„Există regulamentele şcolare care permit sancţiuni de tipul eliminării din clasă a elevului care deranjează ora. Ba mai mult, i se poate interzice să mai vină la ora respectivă pentru trei sau cinci zile, ceea ce înseamnă că în cazul de faţă, aplicarea regulamentului devine contravenţie. Profesorii consideră comportament care deranjează buna desfăşurare a lecţiilor, situaţiile în care elevii vorbesc tare, în continuu în timpul orei, întrerupând ora frecvent, atunci când se ceartă, când jignesc. Ce să faci dacă se iau doi elevi la bătaie în clasă? Ca profesor, nu intervii? Nu-l mai sancţionezi pe elevul agresiv dându-l afară din clasă pentru un astfel de comportament?“, se întreabă profesorul de istorie Corneliu Riegler, care predă la Colegiul Naţional biligv „George Coşbuc“ din Capitală. 

Nu mai trăim în vremurile când se credea că bătaia este ruptă din Rai. Profesorii nu trebuie să trateze elevii astfel. Cristian Gârneaţă, Consiliul Naţional al Elevilor

Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar despre care vorbeşte profesorul de istorie a intrat în vigoare în 2005. Aici sunt enumerate negru pe alb sancţiunile care pot fi aplicate elevilor de către profesori: observaţia individuală, mustrarea în faţa clasei, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de trei – cinci zile, mutarea disciplinară la o altă clasă sau la o altă şcoală, preavizul de exmatriculare şi exmatricularea. 

„Regulamentul acesta este cadrul general pe baza căruia şcolile îşi fac regulamentul de ordine interioară, deci nu toate unităţile de învăţământ prevăd aceste sancţiuni. De exemplu, la Iaşi nu sunt prevăzute astfel de sancţiuni. Este o formă de neputinţă a profesorului dacă nu găseşte o modalitate de a-l implica pe elev în activitatea de la oră. În cazurile în care copiii chiar au o problemă reală de comportament, atunci se apelează la psihologul şcolii, însă pentru situaţiile de mici obrăznicii nu trebuie luate măsuri extreme“, spune inspectorul general şcolar al judeţului Iaşi, Camelia Gavrilă. 

La rândul său, Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cel mai bun liceu din ţară, atrage atenţia că se pedalează doar pe ideea că profesorul este cel care jigneşte, însă, de obicei, acesta reacţionează la comportamentul abuziv al elevilor.

„Dacă elevul ridică mâna asupra profesorului, acesta din urmă ce face? Doar nu e Hristos să întoarcă obrazul, trebuie să-l poată sancţiona. Nu sunt de acord cu abuzuri de niciun fel, dar ce faci într-un astfel de caz, nu trebuie să existe nişte sancţiuni pe care să le aplice profesorul? Noi nu ştim să pedepsim în România, de asta se fură şi există birocraţie“, a spus el. Şi profesorul Corneliu Riegler este de părere că „se face tot posibilul pentru ca profesorii să fie îngenuncheaţi chiar şi atunci când respectă regulamentul“. 

Procedura în cazurile de abuz

În situaţia în care un profesor a jignit un elev, părintele poate să reclame direcţiunea şcolii şi se activează o comisie de cercetare prealabilă stabilită de Consiliul profesorilor şi formată din cadre didactice şi un reprezentant al sindicatului profesorilor din localitate. 

Raportul întocmit în urma anchetei interne a şcolii este prezentat Consiliului de administraţie şi Consiliului profesoral care decid în cazul respectiv dacă profesorul a încălcat regulamentul şi aplică sancţiuni, a explicat Inspectorul şcolar general Camelia Gavrilă. Profesorul are şi el căi de atac, se poate adresa consiliului de disciplină de la inspectoratul judeţean, care va face o anchetă paralelă în caz.

  Se face tot posibilul pentru ca profesorii să fie îngenuncheaţi chiar şi atunci când respectă regulamentul.Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Naţional bilingv „George Coşbuc“ Bucureşti

Elevi jigniţi de dascăli, profesori bătuţi de copii


În ianuarie 2013, presa a prezentat cazul unei eleve de clasa a VI-a de la o şcoală din Botoşani, care a fost lovită peste faţă de profesorul de matematică pentru că nu a ştiut să rezolve o problemă. 

Profesorul acuzat de agresiune are 43 de ani vechime în învăţământ, şi două luni mai târziu urma să iasă la pensie, iar pe parcursul activităţii sale didactice nu a avut nicio sancţiune disciplinară. Tutorii copilului nu au depus plângere împotriva profesorului.

Dacă elevul ridică mâna asupra profesorului, ce să facă el? Doar nu e Hristos să întoarcă obrazul, trebuie să-l poată sancţiona. Adrian Troie, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava“ Bucureşti

 

Dar există şi cazuri de profesori agresaţi de elevi. În februarie 2013, doi elevi de la o şcoala pentru copii cu nevoi speciale au bătut crunt un profesor cu scaunul, incident în urma căruia dascălul a ajuns la spital. 

Elevii de clasa a VIII-a, doi gemeni de 15 ani, se aflau la ora de educaţie extraşcolară şi se jucau cu un telefon mobil. Profesorul a încercat sa le ia dispozitivul, dar ei au reacţionat agresiv, au rupt o bancă şi l-au lovit pe dascăl cu scaunul în cap. 

Acesta a ajuns la spital, iar certificatul medico-legal atesta că are nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale. Cei doi fraţi – cu dizabilităţi de auz – ar mai fi agresat şi alţi profesori în trecut, dar niciunul nu a făcut plângere. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Profesorii care îi jignesc pe elevi, îi dau afară de la oră sau îi pun la colţ riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei

Profesorii nu mai au voie să dea afară elevii din clasă, să-i trimită la colţ, să-i jignească sau să-i oblige să stea în picioare, potrivit recentelor modificări aduse în luna septembrie Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, a explicat George Roman, director de programe la Organizaţia "Salvaţi Copiii", la o conferinţă de presă organizată marţi de Ministerul Muncii.

Prima analiză a sistemului public de protecţie a copilului relevă deficienţe de personal şi de cheltuire a banilor alocaţi

Primul recensământ al sistemului instituţional public, naţional şi local, al serviciilor pentru protecţia copilului în România, realizat într-un proiect european al Ministerului Muncii în parteneriat cu Fundaţia SERA România, arată că încă există probleme la nivelul direcţiilor de asistenţă socială din ţară: personal redus, diferenţe majore de costuri pentru aceleaşi servicii, evaluări ale angajaţilor pe hârtie, dar şi fonduri insuficiente.

Amenzi de până la 10 000 lei pentru cei care încalcă drepturile copilului

Sancţiunile contravenţionale vin în completarea legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Legea completată şi modificată va fi publicată în Monitorul Oficial până săptămâna viitoare.

Reguli pentru „căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care  pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite