Profesorii dau examen pentru posturile libere din învăţământul preuniversitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După elevi şi liceeni, profesorii dau astăzi propriul examen, pentru postul de dascăl. FOTO Mediafax
După elevi şi liceeni, profesorii dau astăzi propriul examen, pentru postul de dascăl. FOTO Mediafax

Aproape 39.000 de profesori dau joi proba scrisă la examenul de titularizare. Ei concurează pentru cele peste 38.000 de posturi libere de anul acesta din sistemul de învăţământ preuniversitar.

UPDATE 15.40: Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul dedicat examenului de titularizare în învăţământul preuniversitar subiectele şi baremele de notare pentru proba scrisă, la toate disciplinele, susţinută joi la nivel naţional.

La ieşirea din sălile de examen, mulţi candidaţi s-au plâns de faptul că subiectele au fost dificile şi nu au semănat cu modelele publicate pe site, punând prea mult accent pe metoda de predare şi mai puţin pe cunoştinţele din specialitatea aleasă. 

La proba de limba şi literatura română pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, ambele subiecte le-au solicitat candidaţilor demonstrarea calităţilor didactice şi metodele utilizate la casă.

De exemplu, subiectul I prevede, printre altele, prezentarea, în 1-2 pagini, a unui blocaj/unei bariere în comunicarea didactică la ora de limba şi literatura română, dar şi creionarea unor activităţi de învăţare pentru a forma/dezvolta la ore mai multe tipuri de competenţe.

6​.700 de posturi pentru titulari 

În total, aproape 39.000 de persoane s-au înscris la examenul pe post. Însă, dintre cele peste 38.000 de posturi scoase la concurs, doar în jur de 6.700 vizează un contract pe perioadă nedeterminată, iar aproape 31.500 sunt pe perioadă determinată, pentru suplinitori, cu scopul de a-i înlocui pe cei care se află în diferite tipuri de concedii.

Dintre cei aproximativ 39.000 de candidaţi înscrişi, peste 4.000 sunt absolvenţi din promoţia 2012. Ei dau joi, începând cu ora 10.00, proba scrisă a examenului de titularizare, după ce au trecut de proba practică sau inspecţia la clasă.

Concurenţă mare în unele judeţe

Deşi la nivel naţional, numărul celor înscrişi este aproape egal cu cel al locurilor scoase la concurs pentru anul şcolar 2012-2013, există judeţe unde se bat şi 10 candidaţi pentru un post.

La Iaşi, s-au înscris 1.600 de candidaţi pentru cele aproximativ 170 de posturi titularizabile, la care se adaugă alte 900 de posturi de suplinitor. 

Concurenţă mare este şi la Oradea, unde şase profesori se bat pe un post. Iar în Cluj, peste 1.400 de persoane candidează pentru cele aproape 160 de posturi titularizabile scoase la concurs. 

Limba română, principala specializare din competiţie

Cele mai căutate discipline de concurs, după numărul de candidaţi înscrişi, sunt:

  • limba si literatura română - elemente de pedagogie şcolară şi elemente de didactică generală aplicate disciplinelor din învăţământul primar (aproape 6.400 de candidaţi)
  • limba şi literatura română, pedagogia preşcolară şi metodica desfăşurării activităţilor instructiv-educative în gradiniţa de copii (peste 3.900 de candidaţi)
  • limba şi literatura română (peste 3.100 de candidaţi)
  • limba şi literatura engleză (peste 2.700 de candidaţi)
  • educaţie fizică şi sport (peste 2.700 de candidaţi)
  • matematică (2.100 de candidaţi)

Examenul scris va dura patru ore, cu supraveghere video în toate cele 1.161 de centre, şi va conţine două subiecte ce vizează "aplicarea conceptelor generale de metodică utilizând conţinutul ştiinţific al disciplinei/disciplinelor de specialitate".

Rezultatele concursului se vor afişa pe 7 august, contestaţiile se vor primi până pe 8 august, iar lista finală se va publica pe 10 august, potrivit calendarului de admitere.

Repartizarea pe posturi a candidatilor care au obtinut cel putin media şapte se va realiza, la nivelul centrelor de concurs, în data 13 august, iar a candidatilor care au obtinut cel putin cinci, în data de 16 august.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite