Prof. Virgil Musta, recomandări: „Foarte probabil numărul cazurilor va creşte, vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, avertizează că este foarte probabil ca în următoarea perioadă România să înregistreze, în fiecare zi, un nou record al infectărilor cu noul coronavirus. Profesorul susţine că în anumite zone sistemul medical nu va face faţă, motiv pentru care a transmis câteva recomandări.

„Foarte probabil că numărul cazurilor va creşte, vom avea neplăcuta surpriză ca în fiecare zi să vedem un nou record, ceea ce este un lucru deloc îmbucurător pentru că, în scurt timp, în unele zone ale ţării, sistemul de sănătate nu va face faţă. Spitalele vor fi pline, terapiile intensive vor fi pline şi oamenii nu mai au unde să meargă să beneficieze de tratament de specialitate, şi mă refer la formele severe, nu la cele uşoare. Asta pentru că nu înţelegem că acele reguli, care nu sunt foarte greu de suportat, sunt neapărat necesare ca să nu ajungem într-o situaţie dificilă”, a explicat Virgil Musta, într-o intervenţie la postul B1 TV.

Virgil Musta a transmis şi câteva recomandări pentru popuaţie, mai ales în contextul în care nu mai există cadrul legal pentru internarea pacienţilor suspecţi sau infectaţi: „Aceste persoane trebuie să fie în legătură cu medicul de familie, iar în momentul în are starea se înrăutăţeşte şi chiar devine gravă să le recomande, totuşi, să se interneze în spital. Problema este, însă, că s-ar putea să fie prea târziu, din două motive: locurile din spital să fie deja ocupate şi experienţa mea de până acum a arătat că, că cât prindeam boala într-o fază mai uşoară, incipientă, evoluţia este mai bună. Dacă surprindeam boala într-o fază severă, evoluţia era dificilă, de obicei pacienţii ajungeau la terapie intensivă şi parte din aceştia decedau”.

Totodată, medicul a precizat că nu este recomandat ca persoanele care suspectează că ar putea fi infectate cu noul coronavirus, dar nu vor să se interneze, să se trateze singure acasă.

”În niciun caz să se trateze din proprie iniţiativă pentru că nu au cunoştinţele necesare ca să poată să beneficieze de un tratament bun. În plus, aproape toate medicamentele sunt şi toxice şi rişti mai mult să te intoxici decât să evoluezi bine. Recomand ca aceste cazuri să consulte măcar medicul de familie şi el îi va da o terapie mult mai competentă, dar oricum nu vor putea beneficia de terapia antivirală pentru că acesta se găseşte doar în spital. (...) Situaţia este destul de complicată şi, dacă nu respectăm regulile, va scăpa de sub control. Este singura soluţie, la ora actuală, ca măcar individual, cei care nu doresc să se îmbolnăvească şi care sunt responsabili şi solidari cu prietenii, cu familia, să respecte regulile. Dacă le respecţi ai o şansă”., a mai spus Musta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite