Prof. Alexandru Rafila, despre teoria conform căreia se primesc bani pentru decesele COVID şi condiţiile în care s-ar putea reveni la starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a comentat o teorie extrem de vehicultă în rândul celor care neagă gravitatea coronavirusului şi anume posibilitatea ca familiile celor decedaţi să primească bani pentru a accepta ca pe certificatul de deces să se menţioneze drept cauză a morţii infecţia cu Covid-19.

Prof. Rafila a infirmat cu vehemenţă acest zvon: „E o prostie fiindcă certificatul de deces este completat doar de medic şi membrii familiei nu au niciun cuvant de zis. De ce ar mări cineva numărul de morţi, când şi aşa mor mulţi oameni?”.

Prof. Rafila a vorbit şi despre condiţiile în care am putea să revenim la starea de urgenţă, menţionând că nu numărul de cazuri diagnosticate este important pentru o astfel de decizie, ci capacitatea sistemului sanitar. 

Astfel, conform profesorului, starea de urgenţă s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face faţă: „Cu siguranţă un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienţii, mai ales cei cu formele grave, şi de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a mai spus Rafila, a Digi24.

Alexandru Rafila este sceptic cu privire la creşterea atât de accelerată încât să ajungem la 10.000 de cazuri pe zi: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situaţie, ar însemna o creştere cam de 15 ori faţă de situaţia actuală, nici nu vreau să mă gândesc”. 

Întrebat despre declaraţia ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru, care susţinea, joi, că starea de urgenţă ar putea fi redeclarată dacă se va ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, Rafila a precizat:  

„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgenţă ca fiind oportun. (...) Nu e aşa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecţie şi care au nevoie de asistenţă medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată şi se ajunge la un număr mare de decese”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite