Fabricanţii români de margarină şi mezeluri, obligaţi să producă marfă mai sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente – cele mai nocive grăsimi, responsabile de zeci de mii de decese anual.

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente- responsabile pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebrale, a diabetului, cancerului şi Alzheimer- afecţiuni ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

Acest tip de acizi poate fi găsit în margarină, produse de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjituri, biscuiţi, popcorn pentru microunde, chipsuri, mâncarea semi-preparată sau supe la plic.

Toate statele blocului comunitar sunt rugate  să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare, conform regulamentului Comisiei Europene. 

În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariţia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Norvegia şi Ungaria au introdus deja în legislaţia proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentaţie, înainte ca Bruxelles-ul să o impună.

În Germania, Olanda şi Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conţinutului de acizi trans. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite