Produsele bio de la raft, bombe cu E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele bio sunt din ce în ce mai căutate FOTO Adevărul
Produsele bio sunt din ce în ce mai căutate FOTO Adevărul

Produsele bio care se găsesc pe rafturile magazinelor sunt îmbuibate cu aditivi alimentari. E-urile se găsesc în băutura vegetală, în ciocolată, în iaurt cu fructe, în napolitane, maioneză şi chiar în supa instant de tip bio.

Concluzia aparţine Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - InfoCons care a făcut un studiu analizând etichetele a 21 de produse tip bio. Dintre acestea, doar patru nu conţineau aditivi alimentari.

Concret, 48% din produsele care au intrat în atenţia inspectorilor conţin un E, alte 24% conţin 2 E-uri, în timp ce 9% din ele au în conţinut 3 E-uri. Cu toate acestea, românii consumă din ce în ce mai des produse bio, considerând că, în ciuda preţului piperat, sunt mai sigure şi mai puţin nocive.

Câte E-uri sunt în ciocolata şi în iaurtul bio

Spre exemplu, în cazul produselor bio de tip ciocolată a fost identificat un număr maxim de 3 aditivi alimentari, media fiind de un E pe produs. Un studiu anterior făcut de InfoCons a scos la iveală faptul că producătorii foloseau mai mulţi aditivi alimentari în ciocolata tip bio anul trecut.
 
„În studiile anterioare putem observa un maxim de 4 E-uri, cu o medie de 2 E-uri pe produs în cazul ciocolatei cu lapte şi un maxim de 8 E-uri, cu o medie de 2-3 E-uri pe produs în cazul pralinelor de ciocolată”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei.

În ceea ce priveşte iaurtul cu fructe, în produsele analizate inspectorii au constatat că acesta este natural, fără aditivi alimentari. „Maioneza bio cuprinsă în acest studiu prezintă un adaos de doi aditivi alimentari”, mai spune Sorin Mierlea.

Conţinutul de alergeni, nespecificat

O problemă, arată specialistul, e faptul că mai mult de jumătate din produsele analizate nu au specificat conţinutul de alergeni de pe etichetă. În ceea ce priveşte conţinutul de zaharuri din acestea, el este menţionat pe etichetele a 95% din produse.

„În momentul în care cumpărăm ceea ce ne dorim, este important să avem informaţii despre produsul respectiv, să decidem în cunoştinţă de cauză. Când suntem la cumpărături şi cumpărăm din obişnuinţă un produs, ar trebui să ne oprim să citim eticheta. Dacă am face asta, peste 90% dintre produse le-am pune înapoi în raft. Iar cât timp nu avem clară informaţia, este mai bine să lăsăm produsul în magazin şi să ne informăm. Important este ca limbajul de pe etichete să fie  cât mai simplu şi mai apropiat de noi”, a conchis Mierlea.

Condiţii pentru ca un produs să fie organic
•    Potrivit reglementărilor Comisiei Europene, un produs alimentar este considerat organic dacă cel puţin 95% din ingredientele sale sunt organice.
•    Agricultura organică presupune creşterea grânelor, fructelor şi legumelor fără pesticide de sinteză, fără tratamente chimice. Acestea trebuie să provină din seminţe care nu au fost modificate genetic.
•    Pentru agricultura eco, pregătirea pământului ce urmează a fi cultivat durează aproximativ doi-trei ani, timp în care comisii ale organismelor de certificare fac inspecţii regulate.
•    Recolta nu este prelucrată cu niciun produs chimic.
•    Eventualii conservanţi utilizaţi trebuie să fie naturali, obţinuţi pe cale ecologică.
•    Carnea organică, la fel ca şi laptele şi ouăle organice trebuie să provină de la animale crescute cu mâncare organică, fără hormoni şi fără antibiotice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite