Producătorii români cer un nou mod de calcul al preţurilor la medicamente, pentru a stopa dispariţia acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
2.000 de medicamente au dispărut, potrivit APMGR FOTO Adevărul
2.000 de medicamente au dispărut, potrivit APMGR FOTO Adevărul

După ce 2.000 de medicamente au dispărut de pe piaţă, producătorii români de medicamente cer elaborarea unei noi metodologii de calcul al preţului. Asta, pentru a împiedica şi dispariţia altor produse de pe piaţă.

„Ne bucurăm că autorităţile au înţeles că actuala metodologie de preţ nu are decât efecte negative atât pentru pacienţi, prin dispariţia medicamentelor accesibile de pe piaţă, cât şi pentru industria locală producătoare de medicamente generice”, a arătat Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Potrivit acestuia, introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback şi schimbarea radicală a modalităţii de stabilire a preţului medicamentelor, trecând de la o abordare strict financiară la una centrată pe nevoia pacienţilor de a găsi în farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele soluţii pentru a opri dispariţia medicamentelor de pe piaţă şi pentru a scoate din criză industria farmaceutică locală.

„Este benefic şi semnalul dat de minister în privinţa aplicării prevederilor legale în vigoare până la publicarea unei noi metodologii de calcul al preţului la medicamente: salutăm faptul că autorităţile au înţeles că orice îngheţare totală sau parţială a aplicării acestor prevederi ar fi ilegală”, a adăugat Damian.

Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite