Producătorii de medicamente atrag atenţia că de la 1 ianuarie există riscul ca unele produse noi să dispară din piaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
1.000 de medicamente ar putea dispărea la începutul anului 2016 FOTO Adevarul
1.000 de medicamente ar putea dispărea la începutul anului 2016 FOTO Adevarul

Producătorii internaţionali de medicamente au atras atenţia vineri, în urma unei dezbateri, că începând de la 1 ianuarie ar putea dispărea o parte din medicamentele inovative care acum se comercializează pe piaţa românească.

Semnalul de alarmă a fost tras de Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) după ce autorităţile au propus ca preţul medicamentelor originale să se alinieze la preţul de referinţă al medicamentului generic.

„Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând de la 1 ianuarie, pentru cele inovatoare, care au generic, preţul va mai scădea cu încă 35%. Deci, preţul acestor medicamente va fi cu 35% sub minimul european. În condiţiile în care de la 1 iulie a fost introdusă acea măsură prin care medicamentele au coborât la preţul minim european şi deja se observă rupturi de stoc şi sunt mulţi pacienţi care nu au acces la medicamente, din păcate de la 1 ianuarie sau de la următoarea revizuire a preţului medicamentelor riscă să dispară şi mai multe medicamente inovatoare datorită acestei reglementări”, a declarat Dan Zaharescu.

1.000 de medicamente ar putea dispărea din piaţă

El a atras atenţia că sunt vizate peste 1.000 de medicamente originale, destinate tuturor tipurilor de afecţiuni. „Toate aceste medicamente riscă să nu mai poată să fie comercializate. Acesta este mesajul pe care noi, ca producători, îl transmitem autorităţilor: să fie cu mare băgare de seamă”, a mai spus Zaharescu.

Directorul ARPIM a precizat că producătorii au solicitat încă din luna iunie crearea unui grup de lucru împreună cu autorităţile şi cu celelalte asociaţii interesate de subiect şi acest lucru încă nu s-a materializat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite