Procedură medicală realizată în premieră la un bebeluş de doar 8 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bebeluş de opt zile care suferea de o boală gravă, stenoză pulmonară critică, a fost operat de urgenţă la un spital privat din Capitală, printr-o intervenţie în premieră.

Intervenţia, care a fost coordonată de doctorul Dan Deleanu, a fost una complicată şi riscantă, având în vedere vârsta fragedă a micuţei paciente, arată Agerpres.

„În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reuşit deschiderea valvei şi, implicit, a îmbunătăţit considerabil circulaţia cardiacă a copilului, cât şi prognosticul final”, a explicat Basil Thanopoulos, reprezentant al spitalului privat.

Bebeluşul s-a născut pe 9 iunie într-o maternitate privată din Capitală, însă simptomele malformaţiei s-au făcut simţite abia a doua zi după naştere. În cursul zilei de miercuri, fetiţa a fost transferată, cu un echipaj SMURD, la spitalul privat unde Dan Deleanu a efectuat operaţia în premieră.

Micuţa va rămâne internată timp de şapte zile, pentru a fi monitorizată de specialişti şi pentru a beneficia de terapia corespunzătoare. Stenoza critică a valvei pulmonare reprezintă o îngustare severă a valvei menţionate care, în mod normal, permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite