Privind înapoi… cu scârbă. Pe cine ar trebui să dezbrace preşedintele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar daca nu-mi place intretinerea unui joc din care nu avem nicio valoare adaugata, sustin dezbracarea publica promisa de Presedintele Basescu pentru cativa politicieni si analisti. Primul motiv este de a vedea ipocrizia in forma ei pura.

Al doilea este de a estompa vocile/mainile care de 25 de ani ne inseala valorile, principiile si morala folosindu-se de frumusetea filosofiei/oratoriei dar nespunand niciun cuvant despre impotenta ei pragmatica. Al treilea este legat de nevoia de asanare morala, de un nou inceput in societatea romaneasca, in care analistii metamorfozati din comunisti in cei mai aprigi capitalisti (doar cand e vorba de bani, bineinteles ca la principii am ramas tot acolo – vezi propaganda mediatica unde nu au voie sa se exprime decat voci de dreapta) sa mai stea pe acasa.

Sunt siderat de ipocrizia Marilor Iubitori de arginti. Departandu-ma de economie pentru cateva zile, am reusit sa contemplez cu scarba aferenta marile idei, competentele analize si parerile de necombatut ale Atoatecunoscatorilor natiei, cei ce de 25 de ani intretin mersul pe loc, circul politic, volatilitatea economica si polarizarea sociala. Da, sunt aceeasi care ne invitau prin videoclipuri sa votam cu un anumit candidat prin 2004. Sunt aceeasi care au avut functii de ministri, au fost consilieri sau au beneficiat de diverse sinecuri mai bine au mai prost platite. Clar, sunt cei care au facut parte din echipa care mergea la cinele de taina de la Neptun. Si da, sunt PreaMarii analisti ai politicii interne, printre comentariile despre tenis si film.

Unde este ipocrizia? Hm, este simplu. Pai vorbesti de meningita morala cand ai ocupat functii importante, cand ai avut demnitati publice, sau cand ai privatizat o editura si publici carti apartinand unei singure doctrine? Vorbesti de morala, de principii si valori cand ai avut ocazia sa oferi sfaturi celui mai important demnitar public din Romania? Vorbesti despre ororile” capitalismului cand tu faci reclama la diverse branduri, va aduceti aminte de Siegfried BMW …..? Sau arunci cu noroi pe la toate televiziunile inspre toti politicienii vorbind despre interesele lor materialist-marunte cand tu nu ai clarificat public relatia cu Vantu?

Eu m-am cam saturat si cred ca multi s-au saturat. Stiu, cineva mi-a spus ca lumea va vrea, ca sa respect deciziile pietei. Ok, dar ati trisat, ati folosit principiul conform careia Oferta isi creeaza propria cerere. Ati sustinut circul dupa care l-ati blamat, ati dat sfaturi politicienilor dupa care i-ati incondeiat cu epitete care mai de care mai aiuristice, ati lasat razboiul declaratiilor politice sa se desfasoare pentru ca stralucitoarele analize sa vina apoi sa le critice s.a.

Mari analisti ai natiei, ati trisat, ati manipulat, ati mintit. Sunteti mai vinovati decat oricare politician din lumea aceasta. Politicienii sunt mai buni, si-au asumat niste decizii, unii sunt in inchisoare, altii performeaza prin diverse functii fara a avea probleme cu legea. Au facut ceva, au incercat, au avut barbatia de a lua decizii, fie ele si proaste. Politicienii au propus un program (bun/ rau, este de discutat) au luat “tara la picior”, au negociat, s-au bucurat de privilegii in aceeasi masura in care au plans cand le-au pierdut, au jucat teatru ieftin sau nu, au fost nevoiti sa faca fata injuraturilor unor oameni simpli s.a.m.d

Voi ce ati asumat? Care a fost/ este proiectul pe care l-ati urmat/il urmariti? Care sunt rezultatele concrete ale actiunilor pe care le-ati propus/implementat atunci cand ati avut functii de demnitate publica? In afara de jocul impotent al cuvintelor rasturnate, epitetelor incantatoare dar total lipsite de valoare practica, oratoria volatila si scrasnitul din dinti pe la televizor, ce ati reusit pentru Romania?

Da, ne-ati pacalit. Ne-a placut cand v-am citit o data, de doua ori…. Ne-a placut cand v-am vazut la televizor cum ii injurati pe toti politicienii, ne-a placut si am sperat ca gandirea rationala se va transpune si in ceva practice. Dar gata, intelegeti ca Romania se schimba. Nu va mai ascundeti prin ONG uri, prin diverse contracte de drepturi de autori sau de consultanta pentru a face de fapt regie de teatru de prost gust. Injuratul politicienilor tine de circ dar nu tine de foame. Latratul acesta de pe marginea drumului si apoi fuga la cotet cand politicienii latra la voi este un film pe care nu vrem sa il vedem, ne strica imaginea despre voi. Ramaneti ce ati fost pentru ca este mult mai mult decat ceea ce veti ramane daca continuati in stilul acesta. Impotenta practica a invartirii cuvintelor / epitetelor va mai atrage cativa adepti dar maniera voastra de implicare societala incepe sa provoace din ce in ce mai multa scarba.

 Si in final, pentru ca nu pot lasa economia la o parte prea mult timp, am ras zilele acestea (dupa care m-am ingrijorat) vazand cata necunoastere exista cu privire la programarea bugetara / reglementari privind finantele publice. Cand am auzit la unii politicieni ca reducerea CAS nu este prinsa in rectificarea bugetara am ras, mi-am zis inca unii care habar nu au ce vorbesc. Cand am auzit totusi aceeasi opinie si de la Consiliul Fiscal si analisti economici prestigiosi m-am ingrijorat. Pai, oameni buni, se trec in buget surse de finantare pentru intentii? Se trec in buget surse de finantare pentru legi, OUG…. care nu sunt in vigoare, nu sunt adoptate/promulgate s.a.m.d? A fost promulgata reducerea CAS de catre Presedinte si nu am aflat eu, pentru a trece sursele de finantare in buget? Este chestiune de ABC, bugetul se face pe legi/reglementari in vigoare.

Dezbracati … ca vom veni sa vedem si noi rusinea…

A-propos, ce parere au Atoatecunoscatorii despre faptul ca Lituania propune eutanasierea cetatenilor saraci ?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite