Prinţul Charles şi Patriarhul Daniel au stabilit o colaborare pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural şi religios

Prinţul Charles şi Patriarhul Daniel au stabilit o colaborare pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural şi religios

Prinţul Charles la Patriarhie  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Prinţul Charles i-a propus Pariarhului Daniel o colaborare între Patriarhia Română, Fundaţia Prinţul de Wales şi Fundaţia Pro Patrimonio, în vederea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi religios românesc, propunere acceptată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Patriarhul Daniel l-a primit joi, la Palatul Patriarhiei, pe Prinţul Charles, căruia i-a spus că se bucură pentru includerea în program a unei vizite la Patriarhia Română şi a subliniat interesul deosebit pe care Alteţa Sa Regală îl manifestă pentru frumuseţile spirituale, culturale şi naturale ale României, devenind astfel un prieten al poporului român.
 
Prinţul Charles a subliniat importanţa moştenirii culturale româneşti şi a apreciat receptivitatea României pentru conservarea acesteia. În acest context, a fost abordată posibilitatea unei cooperări între Patriarhia Română, Fundaţia Prinţul de Wales şi Fundaţia Pro Patrimonio, în vederea conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural şi religios românesc.
 
Potrivit Patriarhiei Române, Patriarhul Daniel a primit cu bucurie această propunere, arătând că Biserica Ortodoxă Română are o preocupare permanentă în ceea ce priveşte conservarea patrimoniului naţional bisericesc.
 
Patriarhul României a spus că în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord locuiesc mulţi credincioşi ortodocşi români, ca studenţi sau angajaţi şi a arătat că, în prezent, există peste 45 de parohii ortodoxe româneşti, păstorite de un episcop vicar şi 42 de clerici, parohii care se bucură de sprijinul Bisericii Angliei, inclusiv prin oferirea unor locaşuri de cult, arată Patriarhia Română.
 
În contextul în care Prinţul Charles a vorbit despre vizitele făcute la unele organizaţii umanitare din România în care sunt implicate instituţii britanice, Patriarhul Daniel a prezentat programe sociale ale Patriarhiei Române, precum „Alege şcoala!”, destinat copiilor expuşi riscului abandonului şcolar, „Donează sânge! Salvează o viaţă!” şi „Sănătate pentru sate”, pentru sprijinirea persoanelor în vârstă şi sărace din mediul rural.
 
La încheierea vizitei, Patriarhul Daniel i-a oferit Prinţului Charles o icoană lucrată în tehnica mozaic, reprezentând pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
 
Patriarhul Daniel i-a mulţumit Prinţului Charles pentru vizită şi a transmis Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii urări de sănătate şi binecuvântare.
 
Moştenitorul Coroanei britanice a fost întâmpinat la sosirea la Palatul Patriarhiei de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei. Vizita a durat aproximativ 45 de minute, timp în care Prinţul Charles a făcut un tur al Patriarhiei şi a discutat cu Patriarhul Daniel.
 
Anterior, Prinţul Charles a fost la Muzeul Satului şi s-a întâlnit apoi cu premierul Sorin Grindeanu, la Palatul Victoria.
 
Aceasta este cea de-a doua vizită oficială în România a Prinţului Charles, din 1998 şi până în prezent.
 
Prinţul Charles deţine două proprietăţi în România: una în Valea Zălanului (judeţul Covasna), care este deschisă turiştilor, şi o alta în satul Viscri (judeţul Braşov). Casa de la Viscri este şi sediul Fundaţiei Prinţul de Wales, unde este deschis un Centru de Pregătire de care benecifiază ucenici, meşteri artizani, studenţi şi arhitecţi din întreaga ţară. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările