Principesa Margareta condamnă violenţele de la protestul de vineri. „Deplâng suferinţa tuturor celor care au fost brutalizaţi în aceste zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principesa Margareta                                                                          FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea
Principesa Margareta                                                                          FOTO Mediafax / Alexandra Pandrea

Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a transmis un mesaj românilor, publicat pe site-ul familiei regale, în care a condamnat violenţele din Piaţa Victoriei din data de 10 august. Aceasta este de părere că incidentele „au afectat unitatea naţională şi reputaţia noastră internaţională...cu doar câteva luni înainte ca ţara noastră să asume preşedinţia Uniunii Europene”.

Fiecare cetăţean are libertatea de a crede ce vrea despre violenţele de la protestul de vineri, dar „niciun om cu inimă din această ţară nu poate fi bucuros să vadă cum ne facem rău nouă înşine”, consideră Principesa Margareta.

„Regele Mihai şi cu mine am cunoscut bine, în ultimii treizeci de ani, ce înseamnă să mergi prin lume pentru a susţine cauza ţării tale şi să fii primit cu un zâmbet ironic”.

În mesajul adresat românilor, Principesa spune că datoria românilor din ţară este de a-i primi cu respect şi de a-i încuraja pe cei din diaspora „să-şi îndrepte buna intenţie în direcţii constructive”, aceştia din urmă simţind o datorie faţă de ţară şi de concetăţenii lor. 

Dreptul de a ieşi în stradă şi de a-ţi face cunoscute aspiraţiile civice este de neatins. El nu are nimic de-a face cu agresivitatea, ci cu speranţa şi cu libertatea. Violenţa nu este niciodată acceptabilă .Chiar dacă cei care dau dovadă de brutalitate sunt puţini, ei pot distruge complet rostul vocii publice. Doresc tututor celor afectaţi de violenţele din 10 august, de oricare parte a baricadei s-au aflat, însănătoşie grabnică. Deplâng suferinţa tuturor celor care au fost brutalizaţi în aceste zile. Singura cale acceptabilă este ca manifestanţii şi forţele de ordine să se respecte unii pe alţii”, a mai scris Principesa. 

Aceasta a invocat şi momentul în care românii l-au condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, punctând că în acele zile, felul în care s-au comportat unii cu ceilalţi, „a uimit întregul continent”. „Nu numai prin iubirea care se simţea în aer, ci şi pentru că ei proiectau viitorul european al României, energic, echilibrat, responsabil şi unit într-o lume plină de egoism şi de gesturi nedemne”. 

Principesa Margareta îşi încheie mesajul explicând că, „prin dialog civic, cu idealismul tinerilor români şi cu energia şi resursele diasporei, cu dragostea tututor românilor faţă de ţara noastră”, sunt posibile construirea unui viitor mai bun pentru familiile noastre, dar şi impunerea respectului Europei pentru naţiunea română. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite