Primul bebeluş complet sănătos din Europa este un român. Cum şi de ce au intervenit geneticienii asupra ADN-ului micuţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bebeluş român din Marea Britanie este primul din Europa care a venit pe lume complet sănătos. Mai exact, micuţul, care a fost născut în procedurilor de fertilizare in vitro, a primit încă din stadiul de embrion un tratament revoluţionar.

Părinţii acestuia au apelat la un procedeu special de scanare al bolilor genetice, numit Kariomapping, astfel încât băieţelul, acum în vârstă de cinci luni, să nu fie purtător al maladiei Charcot-Marie-Tooth, o boală genetică rară care duce la atrofierea muşchilor, afecţiune ce l-a răpus pe bunicul său şi de care suferă şi mama. În consecinţă, şi micuţul risca să moştenească boala, dar pericolul a fost îndepărtat de specialiştii englezi, care au selectat doar embrionii umani sănătoşi.
 
Drept urmare, copilul părinţilor români a fost conceput prin fertilizare in vitro pentru că dacă ar fi fost folosită calea naturală, exista riscul întreruperii sarcinii după 16 săptămâni, în cazul în care se descoperea că a preluat gene care îl predispun bolilor transmise pe cale ereditară. Astfel, medicii au putut selecta embrionii care nu sunt afectaţi, iar unul dintre aceştia a fost implantat mamei. Doctorii au eliminat astfel 200 de boli ereditare, printre care şi sindromul Down.

„Karyomapping este o metodă de detectare a bolilor genetice în embrionii umani în urma fertilizării in vitro sau IVF. Bolile lasă urme pe întreg genomul, prin toate cele 23 de perechi de cromozomi şi ne permit să urmărim bolile genetice până la nivelul embrionului”, a explicat doctorul Alan Hndyside, citat în presa străină.
 
Decizia a stârnit controverse în lumea medicală

Decizia tinerilor români, stabiliţi de multă vreme în Marea Britanie, a stârnit numeroase controverse. Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame este însă de părere că părinţii nu pot fi judecaţi.

„Nu poţi să judeci un părinte care doreşte binele propriului său copil, lăsăm la latitudinea bioeticii ce e corect şi ce nu e corect să facem. Genetica este o loterie, deşi suntem de acord că frumuseţea umanităţii este dată de diversitate. În plus, o viaţă fără probleme medicale este cel mai important lucru”, a explicat Ana Măiţă.

Genetician: „Teoretic, e manipulare!”

În prezent, în România nu s-a pus problema unor astfel de proceduri, arată reprezentanta organizaţiei neguvernamentale, adăugând că decizia cuplului român stabilit în Marea Britanie este una „intimă şi controversată”.

Pe de altă parte, profesorul Maria Puiu, preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală, susţine că procedura este una legală şi acceptată tacit în anumite comunităţi. „Teoretic, este manipulare. Practic, prin kriomapping excluzi ce consideri că este sigur greşit, însă nu avem o corelaţie foarte exactă între ceea ce bun sau nu pentru o persoană. Nu poţi să comanzi din gene cele mai bune caractere pentru un copil”, a explicat specialistul.

„Este o mare şansă, dar nu cunoaştem riscurile”

Deşi dezbateri aprinse la nivel internaţional există, nu toate organizaţiile au reuşit să aibă o poziţie oficială cu privire la kariomapping.

„Este o şansă mare pentru părinţi, poate fi un lucru extraordinar, dar implică multe întrebări la care nu avem un răspuns. Chiar dacă am un copil care suferă de o boală rară, nu regret în niciun moment că l-am făcut. Ce ne sperie este că acest procedeu este complet nou, nu se ştiu riscurile”, spune un reprezentant al unei asociaţii de pacienţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite