Primul interviu acordat de PF Daniel după 10 ani. Ce a declarat Patriarhul despre tragedia de la Colectiv şi scandalurile sexuale din BOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel a acordat primul interviu cu prilejul împlinirii a zece ani în fruntea BOR
Patriarhul Daniel a acordat primul interviu cu prilejul împlinirii a zece ani în fruntea BOR

În primul său interviu din ultimii zece ani, acordat Televiziunii Române (TVR), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut o radiografie a deceniului de când este şeful BOR şi a vorbit, printre altele, despre scandalurile care au afectat imaginea instituţiei în ultimii ani.

Pe 30 septembrie anul acesta s-au împlinit zece ani de când Daniel Ilie Ciobotea a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Acorda, atunci, primul interviu în care vorbea despre misiunea şi nevoile Bisericii, precizând şi câteva proiecte pe care spera să le demareze în viitor. Printre altele, o prioritate era construirea unei catedrale în Bucureşti.

„Când s-a construit Ateneul Român se spunea: «Daţi un leu pentru Ateneu!». Acum, am putea spune că avem nevoie de o catedrală pentru capitală. Este penibil faptul că acest oraş mare, în plină extindere, nu are o catedrală“, declara, printre altele, Patriarhul Daniel în interviul acordat TVR.

Cu prilejul împlinirii a zece ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, timp în care BOR a suferit importante schimbări, iar planul de a ridica o catedrală în Bucureşti este finalizat în proporţie de 70%, PF Daniel a oferit un interviu în exclusivitate pentru postul public de televiziune, în emisiunea „Universul credinţei“, realizat de jurnalistul Andrei Victor Dochia.

„Am acceptat acest interviu pentru că s-au împlinit  zece ani şi, cu ajutorul lui Dumnezeu, după zece ani putem să continuăm“, a spus patriarhul zâmbind la începutul interviului.

BOR în 2007: „A fost nevoie de noi lăcaşuri de cult“

Patriarhul Daniel a făcut o radiografie a celor zece ani de când se află la conducerea Bisericii Ordoxe, vorbind, mai întâi, despre care erau necesităţile instituţiei în anul 2007, când a fost întronizat, şi cum s-au materializat acestea în următorul deceniu. Patriarhul a subliniat că, în acele vremuri, poporul român, care încă se dezmorţea după cei 45 de ani sub un regim opresiv, „voia să-şi manifeste în continuare credinţa sa în libertate“ şi astfel şi-a descoperit dimensiunea pastorală. Priorităţile sale de atunci, ca Patriarh, au fost „construirea de biserici şi zidirea duhovnicească a sufletului“.

„În primul rând a fost nevoie de noi lăcaşuri de cult. În al doilea rând, de educaţia tineretului, care dorea să aibă mai multă cunoaştere în privinţa credinţei. Ne-am impresionat cu toţii că, în timpul Revoluţiei din 1989, au fost o mulţime de tineri care s-au rugat şi şi-au arătat credinţa moştenită de la familie. A treia prioritate era o organizare pastorală mai eficientă şi o grijă sporită pentru românii din diaspora“, a spus Patriarhul despre planurile sale de început.

Despre Catedrala Mânturii Neamului: „Un mandat primit de la înaintaşi“

Totodată, Patriarhul Daniel a vorbit şi despre proiectele menţionate de la bun început în cuvântul său de la întronizare, şi anume înfiinţarea unui cotidian, a unui post de televiziune şi al unui radio, necesare „pentru a răspândi credinţa“. Şeful BOR a amintit că, tot atunci, şi-a propus să continue efortul pentru a începe construirea Catedralei Mântuirii Neamului. „Acesta e un mandat primit de la înaintaşi“, spune Patriarhul în interviul pentru TVR, plan pe care-l consideră „o necesitate practică care are valoarea de simbol“.

Am redescoperit vechea tradiţie, în care, în timp de libertate, credinţa s-a manifestat prin fapte milostive de iubire. Patriarhul Daniel

Întrebat despre activitatea social-filantropică a Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul a declarat:

„Biserica a simţit responsabilitatea de a uni liturghia cu filantropia. Altfel, activitatea Bisericii nu este credibilă. Această corelare între spiritualitate şi filantropie e dominantă în toate activităţile noastre. În comunism, era doar o activitate pur liturgică. Dar vedem că acolo unde mănăstirea oferă şi o agapă după slujbă, acolo vin mai mulţi credincioşi. Astfel se continuă ideea de comuniune şi comunitate“ a spus Patriarhul, care a explicat necesitatea construirii de cabinete medicale, de unităţi de after school, pe lângă parohii.

PF Danile despre Colectiv:  Noi suntem obişnuiţi ca, atunci când moare cineva, să stăm lângă sicriul lui, nu la locul de pelerinaj al accidentului unde a murit

De asemenea, un subiect al discuţiei între jurnalistul TVR şi Patriarhul Daniel a fost tragedia din clubul Colectiv, din 2015, când acesta şi-a cerut scuze în faţa tinerilor din România pentru atitudinea Bisericii la momentul respectiv.

„Noi trebuie să mărturisim adevărul, pe care uneori presa l-a ascuns. Prima instituţie care a facut apel la rugăciune după incendiul de la Colectiv şi care, apoi,  îndemnat la donare de sânge a fost Patriarhia Română. Preoţii noştri din spitale erau lângă răniţii din spitale şi făceau rugăciuni. Ei au stat alături de sicriile şi de familiile celor decedaţi.

Noi suntem obişnuiţi ca, atunci când moare cineva, să stăm lângă sicriul lui, nu la locul de pelerinaj al accidentului unde a murit. Am observat atunci că e mai important locul de pelerinaj al accidentului (...) Dacă asta s-a dorit, preoţii noştri au mers şi acolo.

E semnificativ faptul că, la două săptămâni după incendiul de la Colectiv, la Paris, în noatea de 13 spre 14 noiembrie, a avut loc un incendiu la clubul Bataclan (n.r. – atac terorist), unde au murit 100 de persoane. La scurt timp, Arhiepiscopul Parisului, cardinalul André Vingt-Trois, a făcut apel la rugăciune la catedrala Notre Dame, nu la Bataclan. Ceea ce confirmă că atitutinea noastră a fost corectă. (...)“, a explicat Patriarhul.

Biserica nu trebuie să se descurajeze, indiferent de sondaje. Dumenzeu nu judecă după cifre. El nu judecă după câte am realizat, ci după cât de fideli am fost credinţei. Noi constatăm că, în general, oamenii umplu bisericeie şi acest lucru arată fidelitate.

„Într-o societate secularizată, Biserica nu poate să fie lipsită de ispite“

Scandalurile sexuale ale unor preoţi din ţară care au zguduit Biserica Ortodoxă Română au lăsat urme şi au provocat decizii fără precedent din partea liderilor Bisericii. A fost un alt moment în care Patriarhul şi-a cerut scuze enoriaşilor. În emisiunea „Universul credinţei“, Pariarhul a declarat că trebuie „să promovăm o discipliină a clerului şi să  încercăm să recuperăm pe cei care au căzut“

„Se cunoaşte că atunci când credincioşii sunt tulburaţi, trebuie să facem acte de pocăinţă, de îndreptare şi, în acelaşi timp, să promovăm o disciplină a clerului. Dar, ca şi orice altă comunitate, avem în biserica noastră şi nevoie de o întărire a vieţii duhovniceşti. Într-o societate secularizată, Biserica nu poate să fie lipsită de ispite.[...] În înţelesul că se construieşte viaţa particulară sau socială fără referire la valorile religioase şi, din acest punct de vedere, noi trebuie să păstrăm fidelitatea şi să încercăm să recuperăm pe cei care au căzut“, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite