Primul deces produs de virusul West Nile în acest sezon. Cum poate fi recunoscută infecţia cu temutul virus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Virusul West Nile a produs şi primul deces din acest sezon, victima fiind un bărbat din Galaţi, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, în doar o săptămână s-au înregistrat 11 cazuri noi de infecţie, bilanţul ajungând la 23 de îmbolnăviri.

Concret, de la începutul sezonului şi până acum, respectiv în perioada 2 mai - 8 august, în România s-au înregistrat, în total, 23 cazuri de infecţie cu virusul West Nile, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În ceea ce priveşte distribuţia pe sexe, 16 pacienţi au fost bărbaţi şi 7 femei. De asemenea, din total, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în mediul rural (13).

În funcţie de judeţul de expunere, cazurile au fost înregistrate în judeţele: Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi Bucureşti (1).

Cum pot fi depistate cazurile de meningite

Cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în România sunt sporadice şi în momentul de faţă nu există riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 şi până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi  un  deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidităţi.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi  pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

· febră

· durere de cap intensa

· dureri musculare

· vărsături

· erupţii cutanate

În cazurile severe, complicate  care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

· rigiditate a gâtului

· sensibilitate crescută la lumină

· convulsii

· frisoane

· oboseală cronică

· slăbiciune musculară

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor; limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific, notează Ministerul Sănătăţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite