Primul deces de gripă în România: o femeie de 55 de ani care fusese vaccinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe data de 9 ianuarie s-a înregistrat primul deces din cauza infecţiei cu virusul gripal A(H1N1)pdm09, la o femeie din Bistriţa-Năsăud care se vaccinase antigripal.

Femeia, în vârstă de 55 de ani, s-a dus la spital pe data de 1 ianuarie, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Bistriţa-Năsăud, cu febră de 38,7 grade Celsius, frisoane, tuse neproductivă, durere toracică şi polakiurie (urinări dese, în cantităţi reduse). Fiindcă simptomele le-a avut în perioada Revelionului, şi-a administrat singură ampicilină timp de trei zile.

Femeia a fost internată la Secţia de Boli Infecţioase, unde i s-a pus diagnosticul de sindrom febril, traheo-bronşită acută, hipertensiune arterială, puseu hipertensiv. A primit cefalosporină timp de două zile.

Pe data de 5 ianuarie a fost transferată la Terapie Intensivă şi pusă pe ventilaţie mecanică. Două zile mai târziu, i s-a pus diagnosticul de pneumonie acută bilaterală şi insuficienţă respiratorie. La Terapie Intensivă a fost tratată cu meronem şi cu vancomicină.

Cu toate acestea, pe data de 9 ianuarie, femeia a decedat. Ulterior decesului, i s-a recoltat o probă necroptică din plămân, iar pe data de 15, Institutul Cantacuzino a confirmat infecţia cu virus gripal tip A(H1N1)pdm09.

Potrivit raportului medical emis de Centrul Naţional pentru Controlul Bolilor Transmisibile, femeia fusese vaccinată antigripal pe data de 3 decembrie 2012, cu 26 de zile înaintea apariţiei simptomelor.

Tulpina virală A(H1N1)pdm09 este cea responsabilă de pandemia de gripă aşa-numită „porcină“ din 2009. Aceasta este, de altfel, şi cea mai raspândită tulpină virală în Europa la ora actuală, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi este inclusă în vaccinul de anul acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite