Primul deces din cauza gripei. Un bărbat din Capitală, depistat cu virusul AH1N1, a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă vaccinarea
Specialiştii recomandă vaccinarea

Un bărbat din Capitală, în vârstă de 38 de ani, a murit de gripă porcină. Bărbatul, care fusese diagnosticat şi cu o boală cronică, era nevaccinat anti-gripal, spun medicii.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 25 – 31 ianuarie, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost cu 14% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent şi cu 13,4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă.

Astfel, săptămâna trecută s-au înregistrat la nivel naţional 135 cazuri de gripă/ILI şi 17 cazuri de Infecţie Respiratorie Acută Severă (SARI), cu trei mai multe faţă de săptămâna precedentă şi cu cinci mai multe faţă de aceeaşi perioadă a sezonului anterior.

De asemenea, a fost anunţat şi primul deces confirmat cu virus gripal AH1N1, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani din Bucureşti. Deşi fusese diagnosticat şi cu o boală cronică, bărbatul nu era vaccinat anti-gripal.

„De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI şi până la data de 2.02.2016 au fost confirmate cu laboratorul 95 cazuri de gripă: 72 cazuri tip A, subtip H1 pdm09, 4 cazuri tip A, subtip H3, 19 cazuri tip A, nesubţipat”, potrivit  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Până pe 31 ianuarie 2016 au fost vaccinate antigripal 563.105 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Campanie de vaccinare

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit  persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical şi gravidele.

Ca urmare a situaţiei din Ucraina, unde este epidemie de gripă, Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei  bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic  orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite