Profesorul Adrian Streinu-Cercel: Virusul hepatitic A, care a stat cuminte ani în şir, acum vine în forme fulminante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată şi care „a stat cuminte” ani în şir, vine acum pe piaţa medicală cu afectări severe şi, combinat cu virusurile hepatitice B şi C, poate să genereze „forme fulminante de boală”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

„Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unităţi, faţă de normal -40-50 unităţi internaţionale - şi asociată cu o componentă colestatică (...). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial”, a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, informează Mediafax.

Potrivit medicului, atât virusul hepatitic A, cât şi E sunt virusuri care se transmit pe cale fecal-orală, adică prin mâini murdare şi apă contaminată. Celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C şi D, se transmit prin sânge şi prin act sexual neprotejat.

„Când vorbim de hepatita A, vorbim de igienă şi de comportament în societate. Un lucru foarte important, această boală poate fi prevenită prin vaccinare”, a mai spus Streinu-Cercel.

Noţiuni despre hepatita virală, în programa şcolară

La rândul său, Gheorghe Ionescu, preşedintele Asociaţiei de pacienţi SanoHep România, a solicitat, luni, Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) să introducă în programa şcolară noţiuni despre hepatita virală, explicând că este importantă educarea populaţiei în sensul cunoaşterii căilor de transmitere a acesteia.

„Nu este suficient să facem campanii de prevenţie doar în preajma Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor virale, ci în mod constant, făcând apel la sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei pentru buna desfăşurare a acestor acţiuni. Cu această ocazie, solicităm Ministerului Educaţiei să introducă în programa şcolară noţiuni despre ceea ce înseamnă hepatitele virale”, a declarat Gheorghe Ionescu la forumul organizat de Mediafax.

Costurile cu tratamentul, duble faţă de 2009

El a mai spus că organizaţia pe care o reprezintă a solicitat derularea unui program naţional de screening pentru hepatita de tip B, timp de cinci ani, începând cu anul 2015.

„Cei care sunt depistaţi vor intra în tratament, cei nedepistaţi vor fi vaccinaţi. În acest mod, în anul 2020, se va aminti de hepatita de tip B doar în cazuri izolate. De asemenea, am propus ca în pachetul de bază pentru anul 2014 - 2015, să fie acordat medicului de familie dreptul de a prescrie trimiteri pentru testele de hepatita virală de tip B şi C”, a mai spus preşedintele SanoHep.

Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat faţă de 2009, în acest an estimându-se că vor fi trataţi peste 40.000 de pacienţi, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

El a precizat că, în 2009, aproximativ 20.000 de pacienţi erau înregistraţi la CNAS pentru tratamentul hepatitei, suma alocată fiind de 237 de milioane de lei. Vasile Ciurchea a adăugat că anul trecut au fost în tratament aproximativ 32.000 de pacienţi şi s-au alocat 387 de milioane de lei.

„În 2014, până în prezent, s-au cheltuit 86,7 milioane de lei pentru aproximativ 10.000 pacienţi, deci până la sfârşitul anului vor fi, cel mai probabil, peste 40.000 de pacienţi şi suma estimată este de peste 470 de milioane de lei”, a declarat preşedintele CNAS.

Primele 50.000 de doze de vaccin pentru hepatita B

„Ministerul Sănătăţii a întreprins o serie de măsuri, printre care şi identificarea unicului distribuitor de pe piaţa din România al vaccinului pentru heptatita B. Având în vedere urgenţa, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă de două-trei luni, urmând ca, în paralel, să se desfăşoare procedura de achiziţie centralizată pentru restul de 156.000 de doze de vaccin”, a anunţat luni secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, la conferinţa de presă dedicată ”Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei”, organizată de Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Potrivit oficialului, data estimată pentru livrarea primului lot de doze de vaccin este luna august.
”În luna august va veni primul lot de doze, care va asigura vaccinarea pentru două-trei luni de zile, urmând ca procedura în sine să asigure toate dozele necesare”, a mai spus Săndesc.

Secretarul de stat a explicat că, încă din luna iunie, Direcţia Generală de Asistenţă Generală şi Siguranţă Publică a Ministerului Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de sănătate publice identificarea tuturor copiilor născuţi în această perioadă şi care urmează să fie ”recuperaţi la vaccinare”, după achiziţionarea vaccinului.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.

În România, sunt estimate a fi 10 la sută din cele 12 milioane de persoane din Europa care se presupune că ar fi infectate cu virus hepatitic C.

Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat faţă de 2009. În acest an, se estimează că vor fi trataţi peste 40.000 de pacienţi, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, faţă de 237 în urmă cu cinci ani.

”În 2014, până în prezent, s-au cheltuit 86,7 milioane de lei pentru aproximativ 10.000 pacienţi, deci până la sfârşitul anului vor fi, cel mai probabil, peste 40.000 de pacienţi şi suma estimată este de peste 470 de milioane de lei”, a declarat preşedintele CNAS.

Vasile Ciurchea a precizat că tratamentul pentru ciroză costă în jur de 54.000 de lei, iar cel al hepatitei este de aproximativ jumătate din această sumă.

”În momentul de faţă, nu există listă de aşteptare pentru hepatită. Trebuie să recunosc că există o oarecare întârziere de la depunerea dosarului şi până la aprobare, pentru că dosarul trebuie văzut de o comisie. Acest dosar mai depinde şi de deschiderile bugetare, întrucât Casa nu are de la început suma, ci banii se colectează lunar şi se cheltuie lunar”, a mai spus Ciurchea.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite