Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru mită de o sută de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sorin Apostu este al doilea PDL-ist de la Cluj cercetat de DNA în ultima săptămână
Primarul Sorin Apostu este al doilea PDL-ist de la Cluj cercetat de DNA în ultima săptămână

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lider al filialei municipale a PDL, a fost reţinut, miercuri seară, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită, urmând ca joi să fie dus la Curtea de Apel cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE 1:25

A fost reținut pentru 24 de ore și omul de afaceri Călin Stoia, directorul Brantner România. El este acuzat de dare de mită. 

UPDATE 23:30


Pe surse, la sediul DNA în continuare sunt audiaţi: Simion Mureşan, de la Electrogrup (firmă care a montat camerele de supraveghere în Cluj, având contract cu Primăria), Călin Mihai Stoia de la firma de salubritate Brantner Veres şi Mustafa Bekar, managerul firmei Kiat (care a câştigat la licitaţie dreptul de a moderniza o parte din drumurile judeţene din Cluj).

UPDATE 22:50

"Nu există un flagrant, dar cel mai probabil există denunţător şi nu pot să spun cât de puternice sunt probele procurorilor până când nu voi vedea întregul dosar", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

UPDATE 22:30

Potrivit avocatului, în acest dosar a fost pusă sub învinuire şi soţia primarului, Monica Apostu. El a spus că nu a văzut documentele din dosar, dar că anchetatorii vizează fapte care s-au petrecut în perioada 2009-2011.

UPDATE 22:15

Primarului Clujului, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de luare de mită. În cursul zilei de mâine va fi prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arest preventiv pentru 29 de zile.

În dosar sunt cercetate mai multe persoane. Informaţiile au fost confirmate de avocatul care îl apără pe primar, Gheorghiţă Mateuţ.

Se vehiculează că valoarea mitei se cifrează în jurul sumei de o sută de mii de euro.

Citeşte şi

SABIN ORCAN: Edilii pedelişti, în topul DNA. Sunt ei mai corupţi decât alţii?!

Primarul Clujului, reţinut pentru mită în formă continuată. Vezi aici comunicatul DNA

Un alt contract cu probleme în cazul Apostu: 500.000 de lei pe an pentru închirierea de camere video

Avocatul Iordăchescu: „Aspazia Droniuc este posibilul denunţător în cazul reţinerii primarului de Cluj“

Primarul Sorin Apostu ar fi primit drept mită excursii şi haine pentru soţie

Vezi care sunt contractele pentru care a fost reţinut de DNA primarul Clujului

UPDATE Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru 24 de ore fiind acuzat de luare de mită

Gheorghe Funar: „Primarul să se pună în fruntea hoţilor? I-a făcut de ruşine pe clujeni în toată ţara“

Decanul Facultăţii de Agricultură, unde predă Sorin Apostu: Primarul Clujului e unul dintre cei mai exigenţi profesori de la USAMV

Ce spun studenţii primarului Sorin Apostu

UPDATE 20.12

Mita de 100.000 de euro

Primarul oraşului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, ar fi primit mită în valoare de 100.000 euro, potrivit unor surse, arată antena3.ro. Este vorba de bani de la firme care aveau contracte cu Primăria, respectiv o firmă de salubritate şi o firmă care urma să încheie asigurări pentru mijloacele de transport în comun.

UPDATE 20.00

Monica Apostu, soţia primarului din Cluj-Napoca, a ieşit din sediul DNA, miercuri, în jurul orei 20.00, după aproximativ cinci ore de audieri, fără a face declaraţii jurnaliştilor, în timp ce edilul este în continuare audiat de procurorii anticorupţie. Monica Apostul ar fi ajuns acasă în urmă cu câteva minute.

Citeşte aici cum s-au desfăşurat percheziţiile şi arestarea!

Percheziţiile procurorilor s-au efectuat, în paralel, la sediul Primăriei Cluj-Napoca şi la domiciliul primarului Sorin Apostu, în prezenţa acestuia. Anchetatorii au mers apoi la cabinetul de avocatură unde lucrează Monica Apostu, soţia edilului. Până la închiderea ediţiei, Departamentul Naţional Anticorupţie nu a publicat decizia de reţinere.

VEZI AICI O GALERIE FOTO CU PERCHEZIŢIA ŞI AUDIERILE SOŢILOR APOSTU

Procurorii au solicitat încă de ieri-dimineaţă mai multe documente de la Primăria Cluj-Napoca. O cerere în acest sens a fost depusă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Documentele solicitate se referă la anumite contracte semnate de oficialii primăriei şi, potrivit unor surse din cadrul DNA, documentele ar putea avea legătură cu anchetarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, arestat săptămâna trecută pentru luare de mită în cazul „Cluj Arena". În urma percheziţiilor, conferinţa de presă ce trebuia să fie organizată de primarul Clujului ieri, la ora 11.00, a fost anulată.

Mai mulţi procurori DNA s-au aflat, întreaga zi, la sediul Primăriei Cluj-Napoca, verificând documente. „Se verifică toate documentele din biroul primarului în prezenţa procurorilor şi a lui Sorin Apostu. Procurorii au susţinut că nu pot face nicio declaraţie în legătură cu tema cercetării", a spus Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

CITEŞE AICI CUM A AJUNS SOŢIA LUI APOSTU SĂ CÂŞTIGE MAI MULT DECÂT EL

Caracatiţa de la Cluj

După percheziţia de la domiciliu, Apostu s-a întors la Primărie, timp în care procurorii au percheziţionat şi sediul cabinetului de avocatură unde este angajată soţia edilului, Monica Apostu. La cabinetul de avocatură a fost prezent şi Anatol Pânzaru, unul dintre apărătorii vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, arestat săptămâna trecută pentru 29 de zile sub acuzaţia de luare de mită, ca să aranjeze o licitaţie de atribuire a contractului de mentenanţă a stadionului Cluj Arena.

De la locuinţa primarului Apostu a fost ridicată o geantă cu documente. Spre după-amiază, Apostu a părăsit Primăria însoţit de un procuror şi de un agent din poliţia locală. Procurorii au ridicat nu mai puţin de şapte bibliorafturi din biroul primarului. Atât Sorin Apostu, cât şi soţia acestuia, avocatul Monica Apostu, au fost duşi la sediul DNA pentru audieri. Soţia primarului a fost urcată în maşina procurorilor şi dusă la DNA, chiar peste drum de biroul ei.

Surse din cadrul anchetei susţin că procurorii au căutat acte în legătură cu licitaţia pentru salubrizarea oraşului, producedură la care ar fi participat şi firma Rosal, care aparţine parlamentarului PDL Silviu Prigoană.

Audierile soţilor Apostu au continuat până târziu în noapte la sediul DNA Cluj. Sorin Apostu şi Monica Apostu au fost asistaţi, în timpul declaraţiilor date la DNA, de avocatul Gheorghiţă Mateuţ. Voi fi prezent, pentru a-i asista în timpul declaraţiilor, a confirmat, la intrarea în sediul DNA, Mateuţ. Audierile nu s-au încheiat până la închiderea ediţiei. Surse judiciare au dezvăluit însă că pe numele edilului clujean ar fi fost emis mandat de reţinere pentru 24 de ore.

VEZI CE FUNCŢII POLITICE ARE SORIN APOSTU

Ce avere are familia Apostu

Primarul Sorin Apostu deţine mai multe imobile: un apartament de 35 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, dobândit în 2003, o casă în Cluj-Napoca de 185 de metri pătraţi, moştenire a soţiei sale, dobândită în 1996, o casă în Focşani, judeţul Vrancea, donaţie de 100 metri pătraţi, şi o cabană la Câmpeneşti, Apahida, de 98 de metri pătraţi în construcţie din anul 2008. În plus, primarul mai are un teren agricol în extravilanul comunei Cristeşti, judeţul Mureş, de 6,03 hectare, şi au autoturism Audi A4 cumpărat în 2008.

Potrivit ultimei declaraţii de avere postată în 6 iunie 2011,  Sorin Apostu a obţinut anul trecut 43.847 de lei de la Primăria Cluj-Napoca şi un venit de 32.849 de lei ca profesor universitar la USAMV. Soţia sa, Monica Apostu, avocat, a obţinut un venit de 269.475 de lei în anul 2010.

CITEŞTE AICI CARE ESTE AVEREA PRIMARULUI APOSTU

Precedentul Solomon

Anul trecut, Antonie Solomon, primarul PDL al Craiovei, a stat peste patru luni după gratii, pentru luare de mită. În urmă cu o săptămână, vicepreşedintele CJ Cluj, Radu Bica, a fost arestat pentru fapte de corupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite