Primarul Braşovului - retrocedări dubioase către infractori germani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a semnat acum trei ani o retrocedare ilegală de ordinul a câteva milioane de euro, în favoarea unor cetăţeni germani bănuiţi a fi infractori. Cazul a

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a semnat acum trei ani o retrocedare ilegală de ordinul a câteva milioane de euro, în favoarea unor cetăţeni germani bănuiţi a fi infractori. Cazul a fost prezentat în exclusivitate de Adevărul, în urmă cu o lună de zile.
Abia acum, printr-o adresă venită de la Interpol Germania, întreaga poveste începe să se clarifice. Moştenitorii proprietăţii evaluate la 3 milioane de euro şi-au luat acte de proprietate printr-o fraudă, iar ei, la rândul lor, sunt în atenţia poliţiei germane încă din 1995, pentru mai multe fapte penale. Întrebat de Adevărul dacă nu cumva a semnat dosarul de retrocedare "ca primarul", deşi atunci era doar viceprimar, George Scripcaru declara: "În spatele actelor este o documentare amplă a unei comisii de specialişti. Este exclusă frauda". Fermitatea cu care a dat acest răspuns ridică mai multe semne de întrebare cu privire la implicarea de atunci a actualului edil, în comiterea acestui abuz.
Printr-o adresă venită de la Interpol către una dintre societăţile prejudiciate de retrocedarea ilegală, se precizează mai multe date concrete cu privire la moştenitoarea terenului din Braşov. Aceasta era o bătrână de 90 de ani, cetăţean german, care solicita, printr-un avocat, retrocedarea cu pricina. Cum legea nu permitea atunci ca şi cetăţenii străini să depună cereri de retrocedare, s-au găsit mai mulţi binevoitori să o facă peste noapte pe bătrână cetăţean român.
şirul de falsuri a început chiar de la Registrul Stării Civile Braşov, unde unuia dintre părinţii bătrânei i-a fost modificat locul naşterii. În actul respectiv, Irina Scheeser, născută în Budapesta, a fost trecută drept... braşoveancă. Apoi, pe baza acestui fals, a fost întocmit întreg dosarul de care vorbea primarul Scripcaru.
Tot planul ar fi funcţionat de minune, dacă nu ar fi apărut şi un contestatar în schemă. Rămasă abuziv fără teren, societatea care deţinea proprietatea şi-a cerut drepturile în instanţă.
Aşa a apărut la dosar şi răspunsul Interpol de zilele trecute: "Numita Baecher, fostă Scheeser, este cetăţean german şi este reprezentată de Fabritius Klaus Friedrich. Acesta este cunoscut în evidenţele poliţiei germane şi înregistrat că ar fi comis o faptă de înşelăciune în 1995".
Concluzia întregii afaceri este că, într-o perioadă în care a profitat de absenţa fostului primar Ioan Ghişe, vicele Scripcaru a grăbit întocmirea şi apoi a semnat o retrocedare către cineva care nu avea acest drept. Acum, ipotetica moştenitoare este reprezentată de un personaj cu antecedente penale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite