Prima reacţie a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în scandalul medicului fals de la Spitalul Ilfov: „Diploma de licenţă e falsă, nu a fost niciodată rezident”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că femeia care lucra de 10 ani în Spitalul Judeţean Ilfov nu a fost niciodată confirmată în rezidenţiat. Diploma de licenţă a Ralucăi Bîrsan este falsă, a declarat oficialul. În acelaşi timp, din spusele ministrului, toţi medicii din spitalul Judeţean Ilfov ştiau situaţia falsei doctoriţe, dar nu au reacţionat.

„Documentul prezentat de dânsa referitor la faptul că este confirmată ca şi medic rezident este fals, acest lucru putându-se verifica şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii la secţiunea rezidenţiat.ms.ro, în sensul că această persoană nu a fost niciodată înscrisă la examenul de rezidenţiat, nu a fost confirmată niciodată ca şi medic rezident şi, pe de altă parte, ea nu a avut niciodată niciun contract încheiat cu un spital plătitor, pentru că medicii rezidenţi, în momentul în care intră în rezidenţiat, încheie un contract de muncă pe perioadă determinată cu un spital plătitor”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă. 

„Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi, îmi susţin această afirmaţie. La înscriere, un medic trebuie să depună o serie de documente. Recunosc însă că nu m-am gândit la voluntariat”, a completat oficialul.

Pintea susţine că a făcut plângere penală pentru fals şi că a solicitat o întâlnire de urgenţă cu conducerea spitalului, pentru ca reprezentantul Ministerului din consiliul de administraţie al spitalului să primească explicaţiile necesare. În plus, Pintea afirmă că inclusiv contractul de voluntariat încheiat de Raluca Bîrsan cu unitatea medicală nu este unul valid. Însă ce e mai grav e că adeverinţa de confirmare în rezidenţiat este tot un document fals. 

„Este o falsă adeverinţă de la Centrul de Resurse Umane, în care spune că a obţinut un loc la rezidenţiat. Sunt nişte date care se bat cap în cap, atâta vreme cât un jurist semnează un contract ilegal pe o lege care nu mai este în vigoare, mă gândesc că nu au ştiut”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Potrivit Sorinei Pintea, chiar şi un medic voluntar e nevoit să aibă un aviz de la Colegiul Medicilor din România. Plus că nu mai există posibilitatea ca spitalul să încheie un contract de voluntariat cu o persoană fizică ci colaborarea se încheie printr-un ONG. 

Val de anchete la Spitalul Judeţean Ilfov

Val de anchete la Spitalul Judeţean Ilfov după ce o femeie care nu ar fi absolvit medicina ar fi prezentat o diplomă falsă şi a primit, astfel, dreptul de a face voluntariat pe secţia de Ginecologie a spitalului, potrivit Libertatea. Reprezentanţii spitalului susţin însă că diploma nu pare a fi falsă deşi din ancheta jurnalistică reiese că femeia nu avea nici bacalaureatul.

Concret, la Spitalul Judeţean Ilfov a fost demarată o anchetă administrativă de la Consiliul Judeţean Ilfov dar şi o anchetă a Serviciului de Investigare a Fraudelor din Sectorul 2. 

„Pentru un medic care nu este un angajat al spitalului, ca voluntar competenţele pot fi limitate la: consiliere, scrierea la dictare a unor foi de observaţie, fără implicarea unor manevre medicale. Dacă medicul şef de secţie îi dă atribuţii de a spăla nişte instrumente, de a-i face o consiliere preoperatorie pacientului sau de a-l externa, se întâmplă doar dacă primeşte atribuţii de la şeful de secţie. Noi nu am pus problema legitimităţii acelei diplome. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi atestă că doamna este medic. Este un simplu voluntar-medic”, a declarat doctorul Dan Blendea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Ilfov. 

Acesta a apreciat că un medic-voluntar, poate desfăşura activitate medicală strict sub supravegherea şefului de secţie. Totuşi, reprezentanţii spitalului afirmă că au văzut în filmuleţul postat de jurnaliştii Libertatea doar o pensă ridicată. „Toţi o cunosc, ea are la actele care sunt ataşate la dosar o adeverinţă prin care se spune că este admisă în rezidenţiat ca medic de familie. Într-adevăr, lipseşte acel aviz de liberă practică de la Colegiul Medicilor din România, dar are o asigurare de malpraxis, care este obligatorie chiar şi pentru voluntari”, a completat Blendea. 

Blendea a mai spus că a văzut-o în spital, însă nu constant. „Am văzut-o venind o perioadă şi nevenind o perioadă”, a mai spus prutătorul de cuvânt. 

Potrivit oficialului, contractul de voluntariat al femeii expiră în luna martie, toate contractele de voluntariat fiind încheiate pe un an. „Mergem pe prezumpţia că acea diplomă nu e falsă”, a completat şi Dorin Bejan, şeful de secţie Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Judeţean Ilfov. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite