Prigoana românilor din Timoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sârbe continuă hărţuirea românilor din Valea Timocului. Înainte de recensământul naţional, care va avea loc la începutul lunii octombrie 2011, autorităţile de la Belgrad pregătesc încarcerarea unor lideri români.

Dragan Demic, Bojan Trailovic şi Milica Nesic, reprezentanţi ai Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia (PDRS), sunt judecaţi pentru pretinsa falsificare a listelor la alegerile pentru Consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia, desfăşurate în iunie 2010.
Alegerile au fost precedate de o campanie agresivă a autorităţilor sârbe împotriva celor care s-au înscris pe listele româneşti, cu anchete în masă şi intimidări ale poliţiei, dar şi cu acuzaţii la adresa României că ar încerca asimilarea vlahilor de pe Valea Timocului. Peste 300 de localnici din Petrovac şi Pojarevac au fost ridicaţi noaptea din casele lor. Aceştia au fost ameninţaţi şi făcuţi trădători pentru „vina" de a se fi înscris pe listele româneşti. Dragan Demic, Bojan Trailovic şi Milica Nesic au fost inculpaţi şi judecaţi de Tribunalul din Petrovac. Reprezentanţii românilor din Valea Timocui spun că procesul a fost prelungit intenţionat, prin citarea inutilă a sute de martori. Verdictul final se va da la termenul din 6 septembrie 2011, cu mai puţin de o lună înainte de desfăşurarea recensământului naţional.
„Sunt acuzaţii false, menite să ne intimideze, având în vedere apropierea recensământului. Vor să-i intimideze pe oameni pentru a nu se declara români sau vlahi, aşa cum au făcut anul trecut la alegerile pentru Consiliile minorităţilor", a declarat pentru "Adevărul" Predrag Balasevic, liderul PDRS.

Acte de intimidare

Acţiunile de intimidare a românilor din Timoc nu se opresc aici. Protopopiatul „Dacia Ripensis", cu sediul la Negotin (Serbia), aflat sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Române, este o altă ţintă predilectă a extremiştilor sârbi. În urmă cu doar câteva zile, persoane necunoscute au rupt crucea aflată la intrarea în sediul administrativ al protopopiatului. Preotul bisericii de la Malainiţa, Bojan Alexandrovic, protopop al "Daciei Ripensis", a sesizat Poliţia despre vandalizarea simbolurilor creştine româneşti.
Gestul nu este singular. Un incident şi mai grav s-a petrecut săptămâna trecută. Potrivit preotului Bojan Aleksandrovic, în timp ce se afla în satul Sipicova, au fost trase mai multe focuri de armă în direcţia sa. Incidentul este investigat de poliţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite