Prigoana fumătorilor. Noi măsuri împotriva împătimiţilor de ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile pictograme sunt dure, spun specialistii FOTO Adevărul
Noile pictograme sunt dure, spun specialistii FOTO Adevărul

Noile pictograme de pe pachetele de ţigări, care sunt mai dure, i-au determinat pe români să sune în disperare la numărul de telefon inscripţionat pe pachete. Dacă unii solicită sprijinul psihologilor, alţii spun că imaginile sunt prea dure şi îi bagă în sperieţi pe copii, arată specialiştii. Potrivit Directivei Europene antifumat, până pe 20 mai trebuie să dispară de pe piaţă şi tutunul aromat.

Noile pachete de ţigări, cu pictograme care ocupă aproape întreaga suprafaţă a pachetelor care se găsesc în comerţ îi înspăimântă pe copii, dar şi pe fumători. Cel puţin aşa susţin specialiştii pneumologi care au testat piaţa. De altfel, acesta era şi efectul aşteptat de autorităţi atunci când au decis implementarea Directivei Europene antimufat, pe care România avea obligaţia de a o transpune în legislaţie, la fel cum au procedat 90% din statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit medicului pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat, România a început să aplice, pas cu pas, măsuri din directivă, începând cu luna decembrie a anului trecut, când pachetele de ţigări comercializate au fost schimbate aproape complet, la fel şi ţigările, a căror formă a fost modificată în concordanţă cu normele europene. Însă, de departe, cel mai mare interes pentru fumătorii şi cei care intenţionau să se apuce de fumat a fost numărul de telverde Stopfumat, aflat pe suprafaţa produselor din tutun. 

„Efectul principal este creşterea numărului de apeluri la telverde Stopfumat. Este o creştere de peste trei ori înregistrată în luna martie 2017 faţă de luna decembrie 2016, în condiţiile în care altceva nu s-a întâmplat. Cei care sună întreabă cum se pot lăsa de fumat sau pun întrebări legate de imaginile de pe pachete, care îi înspăimântă atât pe ei, dar mai ales pe copii. De fapt, acesta e şi scopul acestor imagini, dure, să descurajeze fumătorii şi pe cei care intenţionează să se apuce de fumat. Prin această nouă etichetare le oferim şi posibilitatea unui ajutor profesionist. Din păcate, avem doar doi psihologi specializaţi, care nu fac faţă numărului foarte mare de apeluri”, a explicat, pentru „Adevărul”, Magdalena Ciobanu. 

Cardiolog: „E o măsură de prevenţie primară“

Directiva europeană vine, astfel, ca un plus faţă de legislaţia antifumat, prin care s-a interzis fumatul în spaţiile publice închise, spune şi doctorul Gabriel Tatu-Chiţoiu, şeful Societăţii Române de Cardiologie. „Directiva este bine-venită pentru că ea se înscrie ca o măsură de prevenţie primară în bolile cardiovasculare, fumatul fiind principalul factor de risc în apariţia infarctului până la vârsta de 60 de ani. Pictogramele mai dure ar putea descuraja anumite persoane să se apuce de fumat, dar sunt sceptic că impactul va fi real şi în rândul fumătorilor înrăiţi. Măsura cea mai importantă pe care trebuie să o luăm este educaţia, făcută încă din şcoală, în condiţiile în care categoria 12-18 ani e ţinta producătorilor de tutun”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul Tatu-Chiţoiu. 

Susţine însă că o mare problemă a directivei e faptul că ea nu prevede şi înlăturarea produselor din tutun de la casele de marcat. „Un copil care vede toate culorile acelea, poate fi atras de ele şi de forma pachetului. Totuşi, trebuie să recunoaştem că directiva e un pas înainte în controlul fumatului”, a completat medicul cardiolog, adăugând că e bine ca pictogramele să se schimbe o dată la 12 luni, aşa cum prevede legislaţia europeană. 

Nu doar producătorii de tutun sunt în atenţia Ministerului Sănătăţii, ci şi cei care pun pe piaţă ţigări electronice, spune Magda Ciobanu. „Deocamdată pot fi puse pe piaţă ţigările electronice vechi, fără manual în care să fie trecute şi ingredientele conţinute de ţigară, dar acest lucru se va modifica. Producătorii de ţigări electronice au început deja să raporteze ingredientele pe care le folosesc şi în ce cantitate le folosesc. Va fi o muncă grea, dar vor trebui să facă asta. Important este că România a scăpat, prin implementarea directivei europene, de procedura de infringement”, a completat coordonatorul programului naţional Stop Fumat.

Acciză mai mare pe produsele din tutun

În opinia medicului, faptul că recent Guvernul României a anunţat că va creşte acciza la pachetele de ţigări, gradual, în perioada 2017-2022, va duce la o scădere a numărului de fumători. „Este singura creştere de preţ cu care suntem de acord şi pe care noi, ca oameni de ştiinţă, o susţinem, pentru că e vorba de sănătatea publică. E dovedit că o creştere a preţului pachetului de ţigări, laolaltă cu celelalte măsuri, va duce la o modificare de comportament în special în rândul celor care nu dispun de foarte mulţi bani – copii, tineri, săraci, oameni de la sate. Aşa s-a întâmplat şi în restul statelor europene”, a declarat pneumologul.

România era, anul trecut, una din cele şapte ţări europene care nu implementaseră directiva europeană antifumat. „Între timp, şi Cehia şi Slovenia au introdus această legislaţie, în Slovenia măsurile sunt dure, multe peste cele prevăzute în directivă legat de etichetarea pachetelor. În Spania a fost aplicată cu întârziere, în Ungaria la fel. 90% din statele europene au transpus, în prezent, prevederile directivei europene antifumat”, a conchis Magdalena Ciobanu. ;

Dispar ţigările cu arome

Începând din 20 mai vor dispărea ţigările cu arome, excepţie făcând ţigările mentolate, care rămân pe piaţă până în 2020. Concret, nu se vor mai găsi ţigările cu arome de vanilie, cireşe, asta pentru că, spun specialiştii, sunt mai periculoase decât ţigările considerate „clasice”. În plus, ele induc în eroare consumatorul, care nu mai simte gustul de tutun. În ceea ce priveşte ţigările cu gust de mentol, acestea rămân pe piaţă din cauza faptului că volumul de vânzări este unul foarte ridicat, iar producătorii şi legiuitorii au ajuns la un acord: au împins termenul- limită până în 2020, astfel încât fumătorii fie să renunţe la acestea, fie să le înlocuiască cu ţigările obişnuite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite