Prevalenţa hepatitei printre consumatorii de droguri injectabile din Capitală este de 75 la sută. Vârsta medie la care se începe utlizarea narcoticelor este 19 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul cazurilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Capitală a scăzut în ultimii patru ani, în schimb a crescut prevalenţa Hepatitei B, iar rata incidenţei Hepatitei C rămâne ridicată, arată un studiu al Agenţiei Naţionale Antidrog cu privire la consecinţele folosirii acestui tip de narcotic. Frecvenţa medie a injectărilor este de 2 ori pe zi, însă se menţine un ritm de consum de 4-5 ori pe zi sau mai mult.

Agenţia Naţională Antitrog (ANA) a lansat, vineri, rezultatele „Anchetei comportamentale de supraveghere comportamentală şi serologică în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti 2015”, care urmăreşte consecinţele, atitudinile şi comportamentele relative la infecţia cu HIV/ SIDA în rândul sub-populaţiei consumatorilor de droguri injectabile (CDI) din Bucureşti. 

Ancheta urmăreşte tendinţele în ceea ce priveşte consecinţele, atitudinile şi comportamentele relative la infecţia cu HIV/ SIDA în rândul sub-populaţiei consumatorilor de droguri injectabile din Bucureşti.   

Studiul a vizat consumatorii de droguri, cu consum injectabil în ultimele 12 luni, din Bucureşti-Ilfov, folosind investigarea comportamentală pe bază de chestionar şi testare rapidă (screening) din sânge integral, pentru identificarea viruşilor HIV, Hepatitei de tip B  (HVB)  şi  Hepatitei de tip C (HVC).

Consecinţele consumului

„În urma testării rapide din produse biologice, comparativ cu studiul similar realizat în anul 2012, se constată scăderi ale prevalenţei HIV (de la 53%, la 28,9%) şi menţinerea prevalenţei HCV la un nivel ridicat (75,7%, comparativ cu 79,3%). În schimb, prevalenţa HBV înregistrată în cadrul acestui studiu (10,5%) se dublează faţă de cea identificată în 2012, în valoare de 4,7%”, arată comunicatul ANA.

Totodată, ancheta arată că heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%),aceasta fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanţe (cele mai populare fiind combinaţiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive  şi cu cocaină). 

Frecvenţa medie a injectărilor este de 2 ori pe zi, în cel puţin 26 din ultimele 30 de zile. Cu toate acestea se menţine un model intensiv de consum (de 4-5ori pe zi sau mai mult) pentru substanţe psihoactive (singure sau în combinaţii cu heroină sau metadonă) şi benzodiazepine. 

Media vârstei pentru începerea consumului

Media vârstei de debut pentru consumul injectabil de droguri este de 19,5 ani, iar limita minimă declarată este de 7 ani. Mai mult de jumătate dintre subiecţi (52,9%) au iniţiat consumul de droguri în jurul vârstei de 18 ani.

Aproape 7 din 10 respondenţi (64,1%) sunt consumatori de droguri injectabile cu istoric lung de consum - mai mult de 10 ani, faţă de o relativ redusă proporţie de noi consumatori (3,9% se injectează de mai puţin de 2 ani).

Seringi la comun

Potrivit raportului, 65,4% dintre consumatorii de droguri injectabile raportează achiziţia seringilor sterile folosite la ultima injectare din surse sigure (farmacii sau programe de schimb de seringi).

Aproape 89% dintre participanţii la studiu au declarat că au avut relaţii intime în ultimele 12 luni şi doar 31,5% au raportat utilizarea prezervativului la ultimul contact sexual. În total, 5,6% dintre consumatori (5% bărbaţi şi 13,6% femei) au declarat că au prestat servicii sexuale pentru bani, droguri sau alte beneficii. 

Aproximativ jumătate dintre subiecţi (48,1%) raportează utilizarea în comun de ace şi seringi (au acceptat seringi folosite de altcineva sau au oferit altora astfel de seringi) în ultimele 30 de  zile, iar 36% au folosit seringi utilizate anterior. 

Aproape 60 la sută din consumatorii de droguri injectabile din Bucureşti obţin venituri din activităţi ilegale.

Studiul a fost realizat pe consumatori de droguri injectabile din Bucureşti, cu vârstă cuprinsă între 18 şi 64 de ani. 

Populaţia de consumatori de droguri injectabile din zona metropolitană a Bucureştiului inclusă în eşantion a fost formată în majoritate din tineri adulţi cu vârste între 24-35 de ani (50,8%), preponderent de sex masculin (78%).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite