Preţul gigacaloriei, oraş cu oraş. Cât plătim la căldură pentru luna ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul gigacaloriei diferă de la oraş la oraş. FOTO Adevărul
Preţul gigacaloriei diferă de la oraş la oraş. FOTO Adevărul

Tariful gigacaloriei variază, de la o localitate la alta, între 160 de lei şi 387 de lei. În unele oraşe locuitorii au renunţat la sistemul centralizat de încălzire şi au ales centralele de apartament. La Iaşi, spre exemplu, chiar dacă oamenii nu mai sunt branşaţi la CET primesc în continuare facturi-gigant la căldură.

Preţul gigacaloriei plătit de către populaţie diferă considerabil de la oraş la oraş. Astfel, dacă arădenii plătesc 290 de lei pentru gigacalorie, la Reşiţa preţul energiei termice ajunge la 387,9 lei. În acelaşi timp, locuitorii Tulcea plătesc 150 de lei gigacaloria, iar cei din Suceava şi din Focşani plătesc tarife cuprinse între 185 lei şi 190 de lei.

Bucureşti: Pentru că în Capitală temperatura medie exterioară a fost de plus 3,3 grade Celsius, facturile la întreţinere au crescut considerabil. Astfel, cele mai mari diferenţe le-au resimţit cei care locuiesc în apartamente cu trei sau patru camere care au avut de dat către RADET cu aproximativ 100 de lei în plus faţă de luna noiembrie. Preţul gigacaloriei pentru anul 2012 a fost acelaşi cu cel facturat pe 2011, mai exact 169,88 lei. RADET Bucureşti furnizează energie termică pentru 1.240.000 persoane.

Arad: Locuitorii Aradului au de plătit tot mai mulţi bani la întreţinere, deoarece preţul gigacaloriei este destul de mare. De fapt ne situăm pe locul doi în ţară. Este vorba despre 290 lei pentru gigacalorie.

Braşov: La Braşov preţul gigacaloriei a rămas de 170 de lei, la fel ca anul trecut. Preţul este valabil doar pentru cei care plătesc falcturile în 15 zile. Restanţierii plătesc 198,5 lei pe gigacalorie. În funcţie de numărul de camere căldura la Braşov costă între 120 şi 350 de lei de apartament.

Călaraşi:  După ce în 2010 au plătit cel mai scăzut preţ din ţară la gigacalorie, 126 de lei, călărăşenii încă racordaţi la sistemul public de distribuţie a energiei termice sunt taxaţi, în prezent, cu 212,77 lei pentru căldură, diferenţa de 40% până la 354 lei fiind subvenţionată de Primărie.

Constanţa: Edilii din Constanţa au lăsat tot greul preţului gigacaloriei pe umerii cetăţenilor. La preţul de aproape 350 lei, gigacaloria este achitată integral, fără subvenţia de rigoare suportată de municipalitate. Constănţenii plătesc astfel cea mai scumpă gigacalorie din ţară, dublu faţă de bucureşteni. În medie, întreţinerea lunară poate avea următoarele cuantumuri: pentru o garsonieră - 300 lei, pentru apartament cu două camere - 600 lei, pentru apartament cu 3 camere - 900 lei, apartament cu patru camere - 1.200 lei.

Din întreţinerea lunară, încălzirea costă mai mult de jumătate. La fiecare unitate locativă se ia în calcul dacă blocul este izolat termic şi dacă apartamentele au instalate repartitoare.

Cluj-Napoca: Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca asigură căldură pentru aproximativ 1.500 de asociaţii de proprietari cu cira 34.000 de persoane. Clujenii vor plăti mai mult cu 25% la factura la încălzire pe luna decembrie 2012 faţă de luna noiembrie.  Gigacaloria costă la Cluj-Napoca 165 de lei.

Focşani: Focşănenii care au primit acasă facturile de căldură pe luna decembrie au constatat că au avut valori mai mici decât perioada similară a anului trecut.  În lunile noiembrie şi decembrie, focşănenii au plătit facturi mai mici pentru căldura livrată de ENET pentru că au beneficiat de o „promoţie” la preţul gigacaloriei. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că aleşii locali au votat pentru lunile noiembrie şi decembrie ca preţul gigacaloriei să scadă de la 285 de lei la 190 de lei, urmând ca din ianuarie aceeaşi gigacalorie să coste 240 de lei.

Galaţi: Factura pentru „dezmorţirea” caloriferelor  le dă  fiori reci locatarilor bun-platnici. Şi asta, în condiţiile în care, la Galaţi, gigacaloria are acelaţi preţ ca şi anul trecut. În cazul unui apartament cu două camere, nota de plată pentru încălzire, aferentă lunii decembrie,  ajunge şi chiar poate depăşi 400 de lei.

Iaşi: Mii de ieşeni care au renunţat la sistemul centralizat de încălzire şi au trecut la centrale termice de apartament sunt revoltaţi că primesc în continuare facturi, chiar piperate, de la societatea responsabilă cu administrarea facturilor la CET. La Iaşi mai există în jur de 41.000 de clienţi racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, care plătesc căldura la un preţ al gigacaloriei de 265 de lei.

Piteşti: Luna ianuarie a adus o majorare a tarifului la gigacalorie pentru piteşteni cu 3,89%, de la 397,24 lei la 408,7 lei. Piteştenii nu vor fi afectaţi deocamdată de această majorare, Primăria urmând să suporte o subvenţie mai mare de la bugetul local. Astfel, cei care sunt branşaţi la sistemul public de termoficare vor plăti în continuare un preţ de 245 lei per gigacalorie, iar Primăria va pune diferenţa până la 408,7 lei. Astfel, pentru o garsonieră, factura la căldură va fi de aproximativ 171 de lei, în timp ce proprietarul unui apartament cu două camere va plăti aproximativ 257 de lei. La un apartament cu trei camere factura la căldură sare de 323 de lei, în timp ce la patru camere va depăşi 410 lei.

Ploieşti: Energia termică aferentă ultimei luni din 2012 s-a facturat la Ploieşti doar până în 23 decembrie, astfel că facturile la întreţinere s-au majorat, în medie, doar cu 30%. De câţiva ani, la Ploieşti, preţul gigacaloriei este cel mai mic din Regiunea Sud-Muntenia. Ultima majorare a tarifului pentru populatie a fost anul trecut, când Primăria a decis ca ploieştenii să plătească de la 140 la 160 de lei pe gigacalorie.

Reşiţa: La Reşiţa preţul de furnizare al energiei termice este de 430 de lei. Cu toate acestea abonaţii CET nu plătesc întreaga sumă, ci numai 387,9 lei, restul sumei fiind suportată de către Consiliul Local Reşiţa.

Târgu-Mureş: Preţul de producere, distribuţie şi furnizare a energiei termice furnizate în sistem centralizat în Târgu–Mureş este de 391,29lei pe gigacalorie. Din această sumă, preţul facturat către populaţia oraşului, branşată la sistemul centralizat de încălzire, se menţine la valoarea de 231 lei/gigacalorie.Toamna trecută, consilierii locali târgumureşeni, au aprobat suma de 163,29 lei/gigacalorie cu titlu de subvenţie, pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, distribuţie şi furnizare şi preţul local de facturare către populaţie.

Timişoara: Timişorenii au plătit pentru luna decembrie, în medie, aceleaşi sume ca şi anul precedent, iar dacă „şablonul“ se păstrează, greutăţile vor veni odată cu afişarea cheltuielilor pentru lunile ianuarie şi februarie, considerabil mai mari decât pentru decembrie.

Tulcea: Preţul gigacaloriei, aşa cum este el resimţit de populaţia locală, a rămas la acelaşi nivel ca anul trecut, adică 150 de lei gigacaloria, atât pentru tulcenii care primesc agent termic de la Energoterm, cât şi pentru cei arondaţi la societatea Dalkia.

Turnu-Severin: În medie la un apartament cu două camere (fără repartitoare) din Drobeta Turnu Severin, factura la energie termică este în jur de 220-230 de lei, pentru trei camere – costurile se ridică la 260-280 de lei.

Sibiu: Doar 880 de apartamente mai sunt branşate la sistemul de termoficare aparţinând de Energosib, fosta Nuonsib. Preţul pentru gigacalorie este de 364 de lei, iar subvenţia suportată de municipalitate este de 100 de lei/gigacalorie. Factura medie la termoficare, în luna decembrie, a fost de 200 de lei la apartamentele de 2 camere respectiv 400 de lei la cele de 3 camere. 

Slobozia: Sistemul de termoficare al Sloboziei a fost scos din funcţiune de mai bine de 10 ani. Fostele centrale termice au fost casate de autorităţile locale şi transformate în alte obiective. Locuitorii oraşului se încălzesc fie cu sobe pe lemne, fie cu centrale de apartament.

Suceava: Facturile pentru încălzirea locuinţelor pe care sucevenii trebuie să le plătească sunt tot mai mari, iar la începutul lui 2013 au ajuns la valorile cele mai ridicate. Acest lucru pare paradoxal, mai ales că preţul gigacaloriei a rămas constant în ultimii ani.

Zalău: Municipiul Zalău are unul dintre cele mai mici preţuri la gigacaloria facturată populaţiei, şi asta pentru că Primăria Zalău subvenţionează, de la bugetul local, peste două treimi din preţul de cost al producerii şi transportului energiei termice în sistem centralizat.

La realizarea acestui grupaj au contribuit corespondenţii „Adevărul“: Bogdan Păvăloi, Claudia Untaru, Simona Suciu, Ionela Stănilă, Sînziana Ionescu, Florina Pop, Ştefan Borcea, Cezar Pădurariu, Maria Ionescu, Dana Mihai, Cristian Franţ, Vali Silaghi, Claudia Petraru, Corina Macavei, Mădălin Sofronie, Sandrinio Neagu, Olimpia Man.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite