Preşedintele Societăţii de ATI atrage atenţia că pacienţilor COVID li se dă prea mult oxigen: La orice scânteie se poate întâmpla o tragedie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Bubenek: Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litri de oxigen pe minut  FOTO Shutterstock
Şerban Bubenek: Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litri de oxigen pe minut  FOTO Shutterstock

Preşedintele Societăţii Române de Anestezie si Terapie Intensivă, Şerban Bubenek, atrage atenţia că în unele terapii intensive se întâmplă un non-sens medical: pacienţilor li se administrează prea mult oxigen, iar acest lucru poate duce foarte uşor la incendii.

„Se întâmplă şi alte lucruri care nu ar trebui să se întâmple. Se administrează oxigen în exces în fluxuri de peste 10-12 litru. De multe ori ni se spune că a primit pacientul oxigen de la două surse, adică vreo 40 de litri pe minut. Asta e un non-sens medical. Niciun pacient cu o masca simplă nu poate să consume mai mult de 10-12 litri pe minut. 

Dacă tu îi dai 35, ceilalţi 25 de litri se răspândesc în atmosfera din salon, creează o concentraţie mare la care orice scânteie, orice electricitate chiar şi statică care produce o scânteie, care poate să apară din orice motiv - frecarea unui material textil sau un aparat care să producă o mică scânteie, că-i telefon mobi, că-i laptop... se poate întâmplă o tragedie. 

Tratamentul cu oxigen că medicament în fluxuri mai mari de 3,4 litri pe minut este o faza pe care colegii de ATI o ştiu foarte bine, alte specialităţi care nu au această abilitate şi care au fost obligaţi... Deşi am informat, am ţinut webinarii cu lucrul asta.... în unele locuri s-a înţeles, în altele nu" a declarat Şerban Bubenek, la Digi24.

Întrebat dacă pacientului i se poate face rău în astfel de situaţii, medicul a declarat că „nu, dar usucă mucoasa nazală şi pot să creeze un disconfort în plus”.

"În principiu nu, dar usucă mucoasa nazală şi pot să creeze un disconfort în plus, altfel e un non-sens ca pe mască să pui mai mult de 12, 13 litru. Niciun atlet nu poate să absoarbă mai mult de 15 litri pe minut. Un pacient dispneic nici atât. Nu recomandăm administrarea. De ce se întâmplă? Colegii văd că au saturaţie proastă, dar soluţia în aceste situaţii e chemarea unui medic reanimator şi transfer în reanimare, unde poate fi pus pe astfel de sistem cu flux înalt care nu mai usucă mucoasa, sau dacă nici aşa nu e suficient, ventilaţia mecanică invazivă sau non-invazivă", a mai explicat Şerban Bubenek.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite