Preşedintele Colegiului Medicilor din România, despre medicul fals: „România este un El Dorado pentru şarlatani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul Gheorghe Borcean, a explicat, pentru „Adevărul”, că sesizarea la Parchetul General a fost depusă de şeful colegiului teritorial. „Acesta, dacă este înştiinţat că pe teritoriul lui de jurisdicţie se petrece o astfel de faptă face plângere penală împotriva celui care practică în mod nelegal medicina”, spune medicul.

„Ca să poată profesa aici, medicul trebuie să aibă o recunoaştere a diplomei sale. Recunoaşterea se face de către o instituţie care ţine de Ministerul Sănătăţii care, dacă remarcă o neconformitate, face o corespondenţă cu Universitatea din Milano, sau cu Universitatea din Bologna, care să confirme validitatea diplomei. După ce se recunoaşte diploma, centrul respectiv trimite documentul la Colegiul Medicilor din România. În funcţie de ce solicită acel medic, că vrea activitate temporară, ocazională, în scop didactic sau că doreşte efectiv să se stabilească aici, dacă e medic dintr-o ţară comunitară are un traseu, dacă e medic dintr-o ţară extracomunitară are alt traseu”, a explicat doctorul Borcean pentru „Adevărul”. 

Ulterior, Colegiul Medicilor din România (CMR) cere un certificat de bună purtare de la organismul similar din ţara din care medicul respectiv pleacă. „Dacă îl primeşte, atunci doctorul primeşte un document care îi dă dreptul să practice ocazional, temporar sau în scop didactic. Şi, cu acea hârtie se duce la direcţia de sănătate publică, se înregistrează în registrul medicilor şi are dreptul de a practica profesia”, a completat Borcean. 

Acesta susţine că nu este primul caz în care un presupus medic ajunge să profeseze în sistemul de sănătate românesc. Se întâmplă şi la case mai mari, completează chirurgul: Franţa, Anglia, s-au confruntat şi ele cu asemenea situaţii. „Este posibil să se întâmple aşa ceva. Atâta timp cât politica de marketing este cea care primează în sănătate şi îl faci vedetă pe la toate emisiunile, aici se ajunge. Pentru toţi aceştia sistemul sanitar românesc este un El dorado, pentru că se face pe bani şi nu puţini. Cei care sunt versaţi în a face şarlatanie, cu asta se ocupă şi în ţara lor. Produc nişte diplome, scanează nişte ştampile. Şi el şi clinica unde el se duce ar avea de câştigat”, a completat şeful medicilor. 

Acesta mai spune că e treaba procurorului să afle cum s-a petrecut tot.

„Colegiul Medicilor a făcut în temeiul legii plângere penală împotriva lui. În lege este un articol care prevede că preşedintele Colegiului teritorial, dacă este înştiinţat că pe teritoriul lui de jurisdicţie se petrece o astfel de faptă face plângere penală împotriva celui care practică în mod nelegal medicina. Au mai fost astfel de cazuri, e plin internetul de pretinşi medici. Nu e un caz singular nici în România, nici în alte ţări”, a mai spus doctorul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite