Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor: „Vrem să fim membri deplini în Eurotransplant. O renegociere după şase luni nu e o măsură de siguranţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul privind transplantul de plămâni nu s-a încheiat, cu toate că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a dat asigurări că pacienţii care au nevoie de intervenţie vor fi primiţi în continuare la Spitalul vienez AKH. Reperezentanţii asociaţiilor de pacienţi arată însă că vor ca România să devină membru deplin al Eurotransplant şi nu să fie semnată o scrisoare de intenţie pe termen scurt, aşa cum s-a angajat statul să facă.

„Parteneriatul cu AKH se pare că va continua şi că va fi semnată o scrisoare de intenţie prin care se va prelungi acordul cu Eurotransplant. Însă noi ne dorim să fim membri deplini ca să avem acces la intervenţii. Scrisoarea de intenţie prevede ca după şase luni să se facă o nouă renegociere, noi ne dorim să fie o măsură sigură pentru pacient, să ni se ofere şansa prin care să ni se poată pună la dispoziţie plămâni, dacă ei sunt compatibili cu pacienţii din liste”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR). 

Potrivit acestuia, pacienţii vor să meargă cu propuneri legislative la ministrul Sănătăţii în aşa fel încât această colaborare cu AKH dar şi startul operaţiilor de transplant la Spitalul Sfânta Maria să poată merge, într-adevăr, în paralel. 

„Sunt şanse să existe probleme, trebuie văzut exact ce prevede legea în momentul de faţă şi dacă odată ce avem un centru de transplant de plămâni aici mai putem apela la străinătate”, a completat Gheorghe Tache. Referitor la raportul întocmit de Agenţia Naţională de Transplant privind condiţiile de la Spitalul Sfânta Maria, Gheorghe Tache a subliniat că nu i s-au adus încă la cunoştinţă concluziile documentului. 

Bodog, discuţii cu omologul său austriac

În schimb, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat recent că unitatea santiară este deja inclusă în programul naţional de transplant hepatic, urmând a se analiza şi transplantul pulmonar. „Decizia privind operaţiile aparţine echipei medicale de acolo”, a declarat Bodog, citat de news.ro. Oficialul a adăugat că a primit asigurări de la omologul său austriac că pacienţii români vor putea fi operaţi şi monitorizaţi în continuare în Viena. 

Declaraţiile vin ca urmare a faptului că preşedintele ANT, profesorul Radu Deac, a arătat că Spitalul Sfânta Maria îşi menţine condiţiile de acreditare, motiv pentru care se poate da undă verde la transplantul pulmonar în spitalul bucureştean, „în condiţii de siguranţă” pentru pacienţi. 

La rândul său, medicul Carmen Pantiş, coordonator de transplant pe Bihor, susţine că se poate merge în paralel cu contractul cu Eurotransplant şi includerea Spitalului Sfânta Maria în programul naţional de transplant.

„Există infrastructura, dar am reţineri legate de resursa umană. Dacă medicii din Olanda vor veni cu o întreagă echipă care să asigure şi monitorizarea post transplant e altceva. Partea de anestezie şi terapie intensivă este esenţială, avem anestezişti pregătiţi, dar este nevoie de o echipă complexă. Cred că, pentru a nu periclita viaţa bolnavilor, s-ar putea da finanţare pentru Spitalul Sfânta Maria, dar este esenţial să se meargă în parteneriat şi cu AKH. Avem o problemă legată şi de organe. Nimeni nu se gândeşte că pentru a face transplant trebuie crescut numărul de donatori. Or, la noi, numărul de donatori a scăzut”, a precizat medicul anestezist. 

„Ori salvezi pacientul, ori îl pierzi”

Specialişti care activează de ani întregi în domeniul transplantului au arătat că, în ciuda reconfirmării acreditării din partea Agenţiei Naţionale de Transplant pentru Spitalul Sfânta Maria din Capitală, sunt multe întrebări fără răspuns.

„Cine e cel care va face lista? Cine va asigura bolnavilor monitorizarea post transplant? Cum se va proceda atunci când există un donator compatibil? Este necesar ca medicul din străinătate să vină aici foarte rapid pentru că nu trebuie să treacă mai mult de opt ore din momentul în care organul a fost prelevat până la cel în care ajunge la pacient. Lucrurile sunt de o complexitate extraordinară, tocmai din acest motiv nu s-a făcut până acum transplant de plămâni în România. Nu-l poţi pune pe dializă sau la alte aparate. Ori salvezi pacientul, ori îl pierzi. Nu există cale de mijloc”, a subliniat unul dintre experţi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite