Iohannis a anunţat cine este medicul care va coordona campania de vaccinare anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central va fi coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional. Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă.

    

Şeful statului a adăugat că strategia de vaccinare va fi făcută publică săptămâna viitoare.

„La nivel european, avem motive de optimism şi se fac progrese evidente privind apariţia noilor vaccinuri. România, ca parte a acordurilor europene, trebuie să fie pregătită pentru a gestiona corespunzător această campanie şi de aceea am convocat la Palatul Cotroceni o nouă întâlnire de lucru pe acest subiect. Vreau să vă transmit că, după elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID-19, care va fi făcută publică săptămâna viitoare, autorităţile au început organizarea propriu-zisă în vederea implementării eficiente a acestei strategii”, a spus Iohannis.

„În şedinţa de astăzi, a fost numit şi un coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional, în persoana domnului Valeriu Gheorghiţă, medic primar de boli infecţioase la Spitalul Militar Central.

Aşa cum am mai menţionat, vaccinarea se va face etapizat şi va începe cu anumite grupe de populaţie, stabilite pe criterii epidemiologice şi medicale. Este vorba, într-o primă fază, de personalul medical, de cei aflaţi în grupele de risc, dar şi de lucrătorii din sectoare esenţiale precum educaţie, siguranţă naţională, transporturi, energie, furnizarea de apă şi alimente”, a adăugat el.

„Au fost deja stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, măsuri care ţin cont de condiţiile specifice de stocare şi transport necesare pentru fiecare produs în parte, dar şi de aspecte speciale, precum echipele de vaccinare, locaţiile unde se va desfăşura procesul, precum şi programarea populaţiei”, a spus preşedintele.

Iohannis: Este deosebit de important să combatem dezinformarea

„Am solicitat o dată în plus experţilor, dar şi autorităţilor să comunice clar şi transparent aceste măsuri, atât personalului medical, cât şi populaţiei în ansamblu. Cred că este deosebit de important să combatem dezinformarea şi fake news-urile care sădesc neîncredere şi au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile ştiinţifice susţin siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor, a căror apariţie este oricum direct condiţionată de avizul organismelor ştiinţifice de profil, şi le indică drept principalul factor care poate pune capăt pandemiei, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă, care să ne permită reîntoarcerea cât mai rapidă la normalitatea pe care ne-o dorim cu toţii”, a adăugat el.

Iohannis spune că România va depăşi această criză sanitară şi că deja începem să se vadă efectele măsurilor luate.

„Pentru a fi siguri de rezultate, trebuie să menţinem cursul actual, să respectăm regulile, şi sunt sigur că vom vedea în două săptămâni rezultate şi mai bune. În aceste zile, a fi un cetăţean corect, responsabil, solidar cu eforturile uriaşe ale medicilor înseamnă a da dovadă de simţ civic, înseamnă a respecta cu stricteţe nomele în vigoare”, a mai spus el.

Cine este dr. Valeriu Gheorghiţă

Medicul Valeriu Gheorghiţă are 38 de ani, a absolvit în 2006 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe medicale în 2013, cu o lucrare în domeniul bolilor infecţioase, coordonator fiindu-i medicul Adrian Streinu-Cercel, scrie Click.ro.

Rezidenţiatul l-a făcut la Spitalul ”Matei Balş”. Din 2012 lucrează la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”, mai întâi ca medic specialist Boli Infecţioase şi apoi ca medic primar. Din 2016 este asistent universitar.

Digitalizarea sistemului medical, o prioritate pentru dr. Valeriu Gheorghiţă

„Din perspectiva infecţionistului care din luna martie se află alături de colegii din toată ţara în lupta împotriva acestei maladii care ne afectează viaţa fără precedent, consider că digitalizarea în sistemul medical şi în educaţie nu mai reprezintă o alternativă, un moft, ci, este o prioritate absolută. Vorbind din experienţă, în momentul în care am avut primii pacienţi internaţi, diagnosticaţi cu Covid 19, una dintre provocări a reprezentat-o însuşi suportul de hârtie al foii de observaţie şi foaia de consimţământ pe care trebuia să o semneze pacientul, care ulterior trebuia să urmeze un alt circuit având în vedere că era contaminat şi nu putea fi pus împreună cu restul documentelor medicale.

Mergeam şi făceam vizita medicală zilnică la pacient şi toate acele constante pe care noi le măsurăm (saturaţia periferică a oxigenului, tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă), trebuiau colectate undeva şi apoi să mergi în cabinet şi să le notezi în foaia de observaţie. Sunt doar câteva exemple care au impus digitalizarea în acest domeniu. Pe parcurs am reuşit, cu sprijinul unor furnizori, să beneficiem de o serie de avataruri care ne-au permis să creăm o interfaţă între noi, personalul medical, şi pacienţi prin intermediul unor tablete prin care puteam să vedem pacientul, să-l instruim să-şi măsoare saturaţia în oxigen, să îşi măsoare tensiunea arterială, să putem vedea aceşti parametri şi să apreciem starea de sănătate şi evoluţia pacientului.

Gândiţi-vă doar la situaţia în care uitai să-i ceri pacientului nişte date medicale şi te dezechipai, ajungeai în cabinet şi ulterior trebuia să revii asupra anamnezei. Toate aceste lucruri au creat nevoia imperioasă de digitalizare şi au accelerat această dezvoltare în domeniul digitalizării sistemului medical, în tot ceea ce înseamnă concept de Ehealth şi Elearning.”, susţinea Valeriu Gheorghiţă în septembrie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite