Presa italiană atacă România: „Ne trimiteţi infractori, vă trimitem investitori!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italienii se revoltă împotriva românilor care emigrează în ţara lor FOTO Adevărul
Italienii se revoltă împotriva românilor care emigrează în ţara lor FOTO Adevărul

Ne trimiteţi criminali, vă trimitem investitori. Acesta pare să fie mesajul italienilor către români, enunţat într-un editorial incisiv apărut în ziarul „Il Giornale”, cotidian de dreapta care aparţine familiei Berlusconi.

„De la sfârşitul comunismului, un român din opt a emigrat. Trei milioane de români şi-au părăsit ţara în ultimii 20 de ani. E ca şi cum la noi s-ar goli Sicilia şi Campania. La noi, comunitatea românească este comunitatea care comite cele mai multe infracţiuni, în condiţiile în care cele 35.000 de firme italiene din România produc 10% din PIB-ul ţării”, susţin autorii articolului.

Deşi acceptă că şi românii din Italia pot fi oameni cinstiţi, accentul cade pe infractori, acuzând că din momentul aderării României la Uniune, Italia este un Eldorado al delincvenţilor români.

„O deţinută străină din patru este de origine română. Acesta este un record legat de faptul că infracţionalitatea importată de la Bucureşti este specializată în exploatarea prostituţiei şi în imigraţia clandestină din ţările din Est”, se mai arată în articolul din „Il Giornale”.

Românii au început să clădească grupuri mafiote în Italia

Mai mult, italienii se leagă de faptul că pe 20 iunie, poliţia a destructurat o grupare de tip mafiot compusă din români care opera pe teritoriul Italiei. În urma acţiunii, 17 persoane au fost arestate preventiv, în Torino, pentru asociere în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, trafic de stupefiante şi alte infracţiuni.

„Este pentru prima dată în istoria noastră când acuzaţia este îndreptată către o structură mafiotă compusă din străini care operează pe teritoriul italian”, a explicat Gian Carlo, procurorul şef din Torino.

Italienii sunt şi mai îngrijoraţi de evoluţia viitoare a infracţionalităţii în rândurile românilor care locuiesc în ţara lor, mai ales că fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a lăsat să se înţeleagă că aproape 40% din românii pe numele cărora s-au emis mandate de arestare în lipsă sau sunt căutaţi prin Interpol s-ar afla pe teritoriul Italiei.

Problema şomajului italienilor, în cârca românilor

Rata ridicată a infracţionalităţii în rândurile românilor care locuiesc în Italia nu este însă singura îngrijorare a italienilor. Aceştia aruncă, de asemenea, pisica moartă a şomajului din Italia în cârca românilor: „dăm de lucru la 800.000 de persoane în condiţiile în care la noi e o explozie a şomajului”. Mai mult, potrivit articolului, italienii sunt nemulţumiţi că banii câştigaţi de români în Italia în loc să fie cheltuiţi acolo, se întorc în România. Românii, după chinezi, trimit cei mai mulţi bani în patrie, un total de 894 de milioane de euro.

„Schimbul marchează un bilanţ roşu pentru noi”, concluzionează autorii articolului, întrucât Italia este al doilea partener comercial după Germania, iar la noi lucrează aproape 1.300.000 de români, dintre care până într-un milion bneficiază de şedere legală. Italienii recunosc însă că cetăţenii ţării noastre sunt primii plătitori de taxe din Italia dintre străini. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite