Presa internaţională, despre referendum: Votul românilor va avea un impact practic foarte mic, iar organizaţiile LGBT acuză homofobia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul pentru redefinirea familiei a stârnit atenţia celor mai importante publicaţii străine şi agenţii de presă, acestea notând că sunt voci care avertizează de încălcări alre drepturilor omului şi de o a gravare a homofobiei.

The Guardian notează că rezultatul referendumului va avea un efect practic mic, deoarece căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este legală în România, iar criticii referendumului iniţiat de Coaliţia Pentru Familie spun că evenimentul este folosit de politicieni ca o distragere a atenţiei publice.

Citând-o pe Teodora Ion-Rotaru, publicaţia menţionează că în ultimele două săptămâni a avut loc în România o creştere a discursului plin de ură, agravând o situaţie deja dificilă pentru persoanele LGBT într-o ţară foarte conservatoare.

Britanicii au mai amintit de problemele cu legea ale liderului PSD, Liviu Dragnea, şi spun despre acesta că a fost un aprig susţinător al referendumului, făcând referire şi la o serie de spoturi televizate care sunt bănuite că ar fi finanţate de PSD.

Citând agenţia internaţională AP, The Washington Post explică că românii votează un amendament care ar putea redefini căsătoria în Constituţie şi că modificarea ar împiedica ulterior orice încercare de a legaliza căsătoria homosexuală.

Criticii au declarat că amendamentul este redundant, deoarece legea civilă din România interzice deja căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Ei spun că noul limbaj constituţional este o încercare înspăimântătoare de a face oamenii LGBT să se simtă mai degrabă ca cetăţeni de clasa a doua.

Publicaţia mai arată care este contextul actual, cine suportă referendumul, cine se opune şi ce ar însemna mai exact o eventuală modificare. În privinţa drepturilor din prezent ale comunităţii LGBT, The Washington Post scrie că „naţiunea conservatoare se află dintr-un număr în scădere de ţări din Europa care nu permit căsătoria între persoane de acelaşi sex sau oferă alternative precum uniuni civile”.

Şi CNN relatează despre miza referendumului, menţionând că acţiunea ar putea încălca legea drepturilor omului şi că ar putea agrava discriminarea faţă de homosexuali.

Votul, care are loc sâmbătă şi duminică, a fost determinat de o petiţie iniţiată de organizaţia Coaliţia pentru Familie şi semnată de aproape 3 milioane de români.

Românii vor vota dacă vor limita această definiţie a căsătoriei la o uniune între bărbat şi femeie, mai degrabă decât “soţi”. Votul are nevoie de o rată de participare de 30%, sau mai mult de 5 milioane de persoane, pentru a fi valabilă, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

BBC explică ce modificări ar putea reazulta în urma referendumului şi notează că suporterii acestuia spun despre o eventuală modificare a Constituţiei că ar fi un act de protajare al „familiei tradiţionale”.

Jurnaliştii britanici au mai menţionat că Biserica Ortodoxă Română (BOR) este un susţinător al campaniei şi că 85% dintre români se declara creştini ordodocşi. Şi deşti este de aşteptat ca aceştia să voteze „DA”, strategia taberei adverse este de a boicota votul, în speranţa că prezenţa va fi sub 30%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite