Preotul Ioan Rus a dat sutana pe insigna de senator

Senatorul PRM Ion Aurel Rus este singurul preot om politic de pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, ce acopera judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, care nu a renuntat la calitatea de


Senatorul PRM Ion Aurel Rus este singurul preot om politic de pe raza Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, ce acopera judetele Cluj si Bistrita-Nasaud, care nu a renuntat la calitatea de ales al natiei. Restul celor 77 de politicieni au trimis in scris la Arhiepiscopie, pana sambata, 28 februarie, cand a expirat termenul stabilit de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, actele de renuntare la partid. Prin urmare, Ion Aurel Rus va fi supus judecatii Consistoriului Eparhial. IPSS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, a declarat pentru Adevarul ca regreta nespus de mult gestul senatorului. "Am incercat sa-l determin sa aleaga calea Domnului, i-am spus sa se gandeasca bine ce face. L-am implorat in scris sa nu-si vanda sufletul si l-am prevenit ca altfel nu am alta solutie decat sa-l trimit in judecata", a afirmat arhiepiscopul. Urmeaza ca inspectorul eparhial, cel ce se ocupa cu problemele disciplinare, sa-si intocmeasca rechizitoriul, iar Consistoriul Eparhial, format din trei persoane, sa fixeze o data pentru judecarea senatorului PRM, care i-ar putea aduce caterisirea. Reamintim ca, la finele lunii ianuarie, dupa ce deputatul PRM Damian Brudascu si secretarul general al partidului, Gheorghe Funar, au anuntat inscrierea in formatiunea lor politica Sfantul Sinod al BOR a patru preoti clujeni, IPSS Bartolomeu Anania a declarat ca Sfantul Sinod va transa, odata pentru totdeauna, aceasta problema, deoarece preotia si politica trebuie separate. In 12 februarie, Sfantul Sinod a decis ca, in calitate de parinte duhovnicesc, preotul trebuie sa se impotriveasca "oricaror activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa", cu adaosul ca "optiunea sa politica se exprima prin vot". In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii, preotului ii este interzis sa faca politica partinica, sa participe la campanii electorale, sa candideze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: