Povestea clopotelor de jumătate de milion de euro care vor răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mari clopote suspendate din bisericile europene va răsuna duminică, atunci când va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului. Cu o greutate de peste 25 de tone, clopotul, care are gravat pe el chipul Patriarhului Daniel, a fost turnat în Austria. Alte cinci clopote se regăsesc în Catedrala Mântuirii Neamului, recent sfinţite de patriarh.

Clopotul gigant, care cântăreşte 25 de tone şi a costat 425.000 de euro. În total, toate cele şase clopote vor costa 550.000 de euro, arată Patriarhia Română, potrivit căreia toate cele şase clopote vor acoperi trei octave complete. 

Realizate în fabrica fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, clopotele au o viaţă estimată de 400 de ani şi cântăresc, împreună, 33 de tone. În ceea ce priveşte clopotul mare, el va putea fi auzit pe o rază de 15 kilometri la evenimentele şi sărbătorile importante. 

Sunetul său se datorează materialului folosit, calitatea sunetelor fiind asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate, informează agenţia de presă a Patriarhiei Române. 

Chipul Patriarhului Daniel, gravat pe clopote

Dimensiunea clopotelor este şi ea importantă, arată sursa citată, astfel încât cu cât clopotul este mai mare, cu atât sunetul produs de acesta este mai grav. 

În ceea ce priveşte banii pentru cele şase clopote, ei au fost achitaţi strict din banii Patriarhiei Române, arată instituţia. 

Pe clopote se află şi efigia chipului Patriarhului Daniel, lucru care a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia explică însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei.

Imagine indisponibilă

Sfinţirea clopotelor de la Catedrala Neamului Sursa basilica.ro / autor Mircea Cristescu

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Programul sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. Ce restricţii vor fi în trafic

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite