Pot fi obligaţi părinţii să-şi trimită copiii la şcoală dacă există riscul infectării cu COVID?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În funcţie de scenariul specific fiecărei localităţi, copiii se vor putea reîntoarce la şcoală în mod fizic începând cu data de 8 februarie, după cum a anunţat Preşedintele României.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu  Ministerul Sănătăţii au emis un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost deja publicat în Monitorul Oficial al României.

Avocatul Alina Tiocan analizează, în ce măsură ar putea fi obligaţi părinţii să-şi trimită copiii la şcoală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Pentru a putea răspunde la această întrebare, trebuie avute în vedere scenariile de funcţionare a şcolilor.

Potrivit ordinului amintit, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ propune inspectoratului şcolar judeţean aplicarea scenariului de organizare şi desfăşurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii.

a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori şi presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ;

b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori şi presupune participarea zilnică în sistem faţă în faţă a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal. Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfăşura online;

c) Scenariul 3  se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000  locuitori şi presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

„Indiferent de scenariul în care se desfăşoară activitatea în unitatea de învăţământ, preşcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunorepresiv sau alte afecţiuni cronice pot fi scutiţi de prezenţa fizică la şcoală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul şi recomandările specifice ale medicului curant, precum şi de acordul scris al părinţilor”, afirmă Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociaţii.

De asemenea, preşcolarii sau elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant şi cu acordul părinţilor sau reprezentantului legal.

Masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ, precum şi pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. După cum era de aşteptat, preşcolarii nu sunt obligaţi a purta mască de protecţie.

„Părinţii au obligaţia de a anunţa unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii: elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2; elevul a fost diagnosticat cu virusul SARS-CoV-2; elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 şi se află în carantină. De asemenea, părinţii sunt încurajaţi să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil”, continuă avocatul Alina Tiocan.

Din aspectele prezentate rezultă că în instituirea acestor reguli au fost deja avute în vedere situaţiile care pot prezenta risc de infectare, astfel încât părinţii să urmeze criterii bine stabilite pentru a refuza trimiterea la şcoală a copiilor, respectiv atunci când situaţiile indicate sunt incidente, în funcţie de rata de infectare sau de situaţia medicală specifică fiecărei familii. Atunci însă când nu se află în situaţiile/scenariile de excepţie reglementate, părinţii vor fi obligaţi să respecte programul de învăţământ specific fiecărei şcoli, în scopul recunoaşterii absolvirii cursurilor de învăţământ de către copiii lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite