Poşta Română: Peste 12 milioane de români şi-au primit cardul de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
12 milioane de carduri au ajuns la români FOTO Adevărul
12 milioane de carduri au ajuns la români FOTO Adevărul

Peste 12 milioane de români şi-au primit cardul de sănătate, document care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România, a anunţat Compania Naţională „Poşta Română”, distribuitor al acestor instrumente.

Concret, din cele 13,2 milioane de carduri trimise de Poşta Română spre distribuire, au fost predate asiguraţilor 93% din carduri. „Persoanele care fie şi-au schimbat domiciliul şi nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unităţile Poştei Române pentru a-şi ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, municipiul Bucureşti deţine primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, şi de Timiş, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinaţie.

Pe de altă parte, judeţele cu cele mai puţini asiguraţi pentru care s-au emis carduri sunt Ialomiţa (79.900 de carduri), Ilfov (101.082 carduri), Covasna (150.683 carduri). În acelaşi timp, judeţele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) şi Olt (3,7%).

Poşta Română a câştigat prin licitaţie, în vara anului trecut, contractul de distribuţie a cardurilor de sănătate la nivel naţional. Acordul-cadru dintre operatorul naţional de servicii poştale şi CNAS a fost semnat în septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asiguraţi în 19 septembrie. Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei şi are o durată de patru ani. Volumul total care urmează a fi livrat, la nivel naţional, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.

Poşta Română menţionează că a contribuit anul tercut cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă record, în condiţiile disponibilizărilor operate în anii trecuţi şi care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014.

Pe aceeaşi temă:

DEZBATERE Sfântul Sinod al BOR vrea o alternativă pentru asiguraţii care refuză cardul de sănătate. Aceştia vor plăti consultaţia din buzunar

Biserica Ortodoxă Română cere sprijinul autorităţilor pentru ca asiguraţii care refuză cardul de sănătate să poată beneficia de asistenţă medicală decontată prin lege. Autorităţile spun însă că nu va exista alternativă: cine nu are cardul la purtător din 2015 scoate bani din buzunar pentru orice consultaţie.

Dr. Rodica Tănăsescu: „Medicii de familie refuză să introducă date suplimenare pe cardul de sănătate“

Medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a fost la Adevărul Live să ne ofere toate informaţiile despre noutăţile din sistemul de sănătate românesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite