Polonia propune o armată europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, susţine ideea înfiinţării unei armate a UE, formată din 100.000 de militari, corelată însă cu forţe NATO, în măsură să poată fi desfăşurată

Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, susţine ideea înfiinţării unei armate a UE, formată din 100.000 de militari, corelată însă cu forţe NATO, în măsură să poată fi desfăşurată rapid în zonele de conflict.
Într-un interviu publicat, ieri, de "Financial Times", Kaczynski a explicat că, în prezent, UE nu are posibilitatea de a mobiliza 8.000 de militari care să fie trimişi în Liban. Liderul polonez a precizat că forţele respective nu ar trebui să înlocuiască armatele naţionale, ci să poată fi mobilizate cu uşurinţă, atunci când situaţia din zonele de conflict cere un număr mai mare de militari. El speră să discute acest subiect cu premierul britanic Tony Blair, cu ocazia vizitei de două zile pe care a început-o ieri în Marea Britanie. Preşedintele Kaczynski a menţionat că a examinat în două rânduri această temă în cadrul unei întrevederi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi că fratele său, premierul Jaroslaw Kaczynski, a discutat pe aceeaşi temă cu Angela Merkel, cancelarul Gemaniei, în timpul vizitei făcute săptămâna trecută la Berlin.
Iniţiativa poloneză generează confuzie
Până în prezent, în cadrul UE nu s-a înregistrat nicio reacţie oficială la propunerea poloneză, semn al absenţei unui entuziasm deosebit, mai ales prin prisma realizării sale practice. Publicaţia britanică consemnează că ideea a creat deja confuzie, după ce vineri fratele geamăn al preşedintelui, premierul Jaroslaw Kaczynski, negase că a discutat pe această temă cu cancelarul german Angela Merkel. În opina celor de la "Financial Times", propunerea poloneză s-ar putea concretiza în jurul Forţei de Reacţie Rapidă Europeană, creată în 2004 şi desfăşurată pe teritoriul fostei Iugoslavii, însă nu în afara Europei. Din alte surse, rezultă că propunerea poloneză ar fi fost totuşi discutată la Berlin, unde a fost primită cu surprindere, exprimându-se preocuparea în legătură cu modul de operare al unor asemenea forţe sub raportul conducerii, în cazul în care s-ar pune problema să acţioneze în combinaţie cu NATO.
Kaczynski îşi confirmă euroscepticismul
Cunoscut pentru poziţia sa conservatoare, afirmată în momentul alegerii sale anul trecut în funcţia de şef al statului, Lech Kaczynski a declarat că UE trebuie să rămână o uniune de state, şi nu o federaţie, precizând că "statele naţionale nu şi-au sfârşit încă misiunea". Este adevărat că Polonia nu a ezitat niciun moment să-şi afirme interesele naţionale în cadrul Uniunii Europene, atunci când a simţit că îi sunt afectate, chiar dacă a beneficiat de fondurile însemnate ale organizaţiei. "ştiu că este foarte greu să fii singur în Uniune, dar asta nu înseamnă că ne este frică" - a declarat Kaczynski, care, după cum se ştie, nu s-a sfiit să critice Germania pentru înţelegerea cu Rusia privind construirea unui gazoduct pe fundul Mării Baltice, ocolind Polonia. (Vasile Buga)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite