Poliţiştii şi procurorii vinovaţi de masacrul de la coafor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nişte poliţişti de la Secţia 14 a Poliţiei Capitalei şi câţiva procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 trebuie să meargă la puşcărie împreună cu Gheorghe Vlădan, criminalul care a comis masacrul de la Perla.

Cazul ne arată cum protejează „oamenii legii" interlopi periculoşi şi este un exemplu de efect grav în societate al incompetenţei şi corupţiei din sisteml judiciar.

Televizunile de ştiri au transmis mărturiile vecinilor lui Gheorghe Vlădan despre agresivitatea acestuia. „Este un interlop protejat de serviciul de informaţii al Ministerului de Interne, de poliţişti şi de procurori. Toţi trebuie să dea socoteală în faţa noastră. Am fost în audienţă, de mai multe ori, la şefii din poliţie şi nu s-a făcut nimic", a declarat pentru Antena 3 unul dintre vecinii criminalului.

Şapte ani au fost terorizaţi vecinii lui Vlădan. Individul a fost filmat în timp ce distrugea o maşină, oferind pe tavă probe poliţiştilor şi procurorilor. Nimic nu s-a întâmplat.

Abia după ce Vlădan a comis crima care a şocat întreaga ţară am aflat cum l-a protejat sistemul judiciar pe acest individ extrem de violent, determinându-l să dezvolte convingerea că poate să facă ce vrea el, fără a suporta consecinţele legii.

Vecinii criminalului, care vorbesc acum despre NUP-urile în serie emise de Parchet în toate reclamaţiile depuse împotriva lui Vlădan, au dreptate să ceară tragerea la răspundere a poliţiştilor şi procurorilor care au tratat cu incompetenţă şi lipsă de profesionalism fiecare incident în parte.  Două persoane au fost ucise şi alte şase rănite grav numai şi numai pentru că sistemul judiciar nu funcţionează cum trebuie în România. Culmea este că, în 1 martie, chiar soţia criminalului l-a reclamat la Poliţie, fără vreun efect.

Toate aceste informaţii dau o nouă dimensiune cazului Vlădan. Nu mai este cazul unui nebun cu acces la armă letală, care trage la întâmplare într-un loc public. Este ceva mult mai grav.

Cazul Vlădan este exemplul concret şi mortal al efectelor pe care le produce lipsa de profesionalism ce domină sistemul judiciar românesc. Poliţiştii şi procurorii care au tratat superficial sau au ignorat plângerile împotriva lui Vlădan trebuie toţi trimişi în judecată cel puţin pentru neglijenţă în serviciu, dacă nu se constată fapte de altă natură.

Mai trebuie spus că cei implicaţi direct în muşamalizarea plângerilor împotriva lui Vlădan au avut această atitudine pentru că întregul sistem i-a ajutat.

Violenţa domestică nu este o problemă „serioasă" pentru Poliţia Română, deşi legea a fost schimbată. Cazul femeii din Iaşi, care a fost amendată pentru că ţipa prea tare când o bătea soţul ei este etalon pentru atitudinea Poliţiei Române în problema violenţei domestice. Procurorii tratează, în România, cu foarte mare lejeritate cazurile de ameninţare. NUP-urile se emit pe bandă rulantă cu argumentul că ameninţarea nu este reală.

Nici faptele mai grave
nu sunt tratate cu mai multă atenţie. Victima unei violenţe fizice este trimisă la medicul legist şi „apoi mai vedem noi, în funcţie de câte zile primeşti".

Toate cele de mai sus sunt reacţii întâlnite de mii de români care s-au adresat autorităţilor pentru a reclama fapte şi persoane violente. Cei care au mers mai departe şi au reclamat la Consiliul Superior al Magistraturii lipsa de reacţie a procurorilor au primit răspunsuri în acelaşi ton. Practic CSM nu a făcut nimic pentru a sancţiona astfel de situaţii.

Lipsa de reacţie în faţa actelor de violenţă moderată este o politică în sistemul judiciar românesc. Este o atitudine care generează escaladarea violenţei, până la crimă. Tot din pricina asta s-au dezvoltat în România clanuri interlope care sufocă sute de comunităţi locale.

Atunci când indivizi cu atitudine ca cea a lui Vlădan se intersectează cu această politică judiciară, efectele sunt mortale. Un dement care ucide la întîmplare, ajunge să comită o astfel de faptă după ce a scăpat uşor din multe altele, mai moderate. Un clan interlop nu apare peste noapte într-un oraş. Se formează în ani şi se consolidează cu fiecare NUP emis de procurorii locali pe numele interlopilor din clan.

Dacă această atitudine nu se va schimba, cu certitudine în viitor vom mai avea parte de fapte chiar mult mai grave decât masacrul de la coafor sau bătăile de stradă de până acum. România va ajunge, în câţiva ani, un fel de cartier rău famat al Europei, dacă nu cumva suntem deja mahalaua continentului.  Viitorul nostru, ca societate normală în care funcţionează forţa legii, nu legea forţei, depinde de schimbarea atitudinii pe care o are sistemul judiciar în faţa actelor de violenţă.

Primul pas vital în schimbarea acestei mentalităţi criminale este acum cercetarea tuturor poliţiştilor şi procurorilor care au muşamalizat plângerile împotriva lui Vlădan. Dacă nu vor ajunge după gratii toţi, nimic nu se va schimba. Este cel puţin o neglijenţă în serviciu, cu cele mai grave efecte, iar legea prevede până la 10 ani de închisoare pentru această infracţiune. Toţi merită să stea cel puţin zece ani la închisoare şi trebuie să fie exemplu pentru alţii care permit unor maimuţe să-şi facă de cap în societate.

Marea întrebare este dacă cei care conduc sistemul judiciar vor înţelege gravitatea politicii pe care o tolerează şi vor acţiona pentru o schimbare radicală.
Are CSM interesul să se îndrepte cu anchete împotriva procurorilor de la Sectorul 4 şi să propună măsuri dure?
Are Poliţia Română interesul să dispună anchetarea poliţiştilor de la Secţia 14?
Înţeleg „barosanii" din Ministerul de Interne şi Consiliul Superior al Magistraturii cât de gravă este situaţia?

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte alte opinii:

Citeşte alte comentarii ale jurnalistului Mălin Bot:

Noi facem politica hahalerelor

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Ce-i sperie cu adevărat pe bancheri

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat



Tupeul lui Lucescu


De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite