Poliţiştii ameninţă cu proteste în campania electorală, nemulţumiţi de banii primiţi la rectificare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor ameninţă cu proteste în timpul campaniei electorale, faţă de reducerea "jenantă" a sumei alocate, prin rectificare bugetară, pentru drepturile restante, precizând că poliţiştii vor primi doar 8,66% din dreptul pentru echipament pe 2012.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) îşi exprimă public indignarea faţă de reducerea jenantă a sumei alocate, prin rectificare bugetară, pentru achitarea drepturilor restante cuvenite, prin lege, poliţiştilor, spune organizaţia, într-un comunicat remis miercuri agenţiei de presă Mediafax.

Ministrul de Interne, Mircea Duşa, a asigurat în septembrie că, prin negocieri cu Ministerul Finanţelor, va plăti poliţiştilor 50% din drepturile de echipament restante pentru acest an, însă, în urma rectificării, aceştia ar urma să primească doar 8,66% din sumă, susţine sindicatul.

"Reamintim că, până acum, personalul echivalent de la celelalte structuri ale sistemului de ordine publică şi siguranţă naţională a primit drepturile financiare respective. Acum, în pragul campaniei electorale, vorbele goale, precum buzunarele poliţiştilor, schiţează, pentru noi, primele date ale viitoare guvernări: demagogie şi dispreţ faţă de poliţişti. Reducerea la 8,66% din întregul sumei restante, precum şi alte abuzuri ale conducerii MAI faţă de relaţiile de muncă şi drepturile personalului, îi determină pe poliţiştii membrii ai SNPPC să organizeze proteste publice cu o maximă vizibilitate socială, ce se vor desfăşura chiar în campania electorală a celor care doresc să ocupe prima putere în stat", se mai arată în comunicatul SNPPC.

Poliţiştii consideră că, prin aceste acţiuni, vor oferi alegătorilor "mai multe subiecte de reflecţie pentru siguranţa cetăţeanului şi pentru calitatea ordinii publice aşa cum o îngăduie guvernanţii, prin finanţare, dotare şi asigurare cu forţă de muncă".

SNPCC mai spune că, în cele şase luni de guvernare USL, a solicitat MAI şi Guvernului rezolvarea următoarelor probleme, restante din vechea guvernare PDL: alocarea de fonduri pentru achitarea drepturilor cuvenite pentru anul 2012, includerea efectivelor MAI care îndeplinesc misiuni de pază a secţiilor de votare, "în timpul lor liber legal", în rândul personalului auxiliar folosit în timpul alegerilor şi care beneficiază de indemnizaţia de 65 de lei/zi (ex: statisticieni, informaticieni, personal tehnic etc.), actualizarea compensaţiei lunare pentru chirie, care nu s-a majorat cu 8% precum celelalte drepturi (salarii, normă echipament etc.), adaptarea condiţiilor decontării cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă, în condiţiile în care în prezent, printr-un ordin de ministru, decontarea se face la nivelul unui bilet de tren de clasa a II-a, chiar şi pe traseele pe unde nu circulă trenul, potrivit reprezentanţilor sindicatului, acordarea posibilităţii ca poliţiştii să contribuie la sistemul privat de pensii - aplicarea imediată a Pilonului II de pensie pentru personalul din MAI, "drept pe care instituţiile statului îl amână într-un mod vădit ilegal".

Aceste revendicări au fost transmise şi prim-ministrului Victor Ponta, printr-o adresă, cerându-se ca, până la 16 noiembrie 2012, Guvernul "să găsească soluţii legale şi favorabile poliţiştilor".

"În caz contrar, începând cu data de 19 noiembrie 2012, SNPPC va declanşa acţiuni de protest, pe fundalul campaniei electorale, în toată ţara. La proteste vor participa: poliţişti, personal contractual din MAI şi membrii lor de familie", se mai spune în comunicat.

SNPPC precizează că reprezintă şi apără interesele a peste 50.000 de sindicalişti din cadrul personalului MAI.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) precizează că banii primiţi în urma rectificării bugetare a Guvernului, respectiv 152,5 milioane lei, vor fi alocaţi pentru asigurarea necesarului pentru plata salariilor şi a drepturilor conexe până la sfârşitul anului, plata parţială a normei de echipament aferentă anului 2012 şi cheltuieli pentru bunuri şi servicii, respectiv plata integrală a arieratelor şi a restanţelor (ex: expertizele medico-legale), achiziţionarea carburanţilor şi a pieselor de schimb pentru asigurarea mobilităţii autospecialelor MAI, şi plata utilităţilor, a materialelor criminalistice în vederea bunei funcţionări a activităţii MAI.

Din aceiaşi bani vor fi asigurate fondurile pentru achitarea integrală a pensiilor rezultate în urma procesului de recalculare şi a pensiilor pentru lunile noiembrie şi decembrie, precum şi cofinanţarea pentru derularea proiectelor din fonduri europene aferente Programului Schengen.

Guvernul a aprobat, sâmbătă, a doua rectificare bugetară din acest an, într-o şedinţă care a durat doar aproximativ 15 minute şi s-a desfăşurat integral în faţa jurnaliştilor, cei mai mulţi bani fiind acordaţi agriculturii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite