Politici publice după ureche: Cornul şi faptele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul ”Cornul şi laptele” în şcolile româneşti FOTO Mediafax
Programul ”Cornul şi laptele” în şcolile româneşti FOTO Mediafax

Printre ”declaraţiile” făcute de Victor Ponta la televiziuni când iese pe-o uşă şi intră pe alta s-a aflat, acum vreo lună, aceea că programul ”cornul şi laptele” trebuie oprit. Nu l-a întrebat nimeni ”pe ce te bazezi, domnule?”. Vedem acum, după ce a apărut un raport UNICEF, că şeful Guvernului se baza pe nimic. ”Aproximativ 65% dintre copiii români nu mănâncă dimineaţa, plasând România pe locul 28 din 29 de ţări dezvoltate la acest capitol”.

Şi atunci care este motivul pentru care un program prin care mii de copii primesc la şcoală un mic dejun nesperat pot fi lipsiţi, printr-o decizie din pix, de o masă? Ca să jumuleşti, ca Guvern, nişte politici publice, ai nevoie de statistici, de trenduri, de o minimă cercetare. ”Cornul şi laptele”, un program al fostului Guvern Năstase, a avut parte de critici atunci când a fost pus în practică dar, peste ani, şi-a arătat beneficiile fiind printre puţinele măsuri sănătoase de protecţie socială cu adevărat bune luate în România ultimilor 20 de ani.

În ultimul raport UNICEF care analizează starea copiilor din 29 de ţări dezvoltate ne plasăm pe ultimul loc cam la toate capitolele, cu excepţia consumului de canabis. În rest, conducem nedorit la mortalitate infantilă (11 la 1000 de naşteri), sărăcie, educaţie, graviditate a adolescentelor , fumat la vârste mici, locuinţe improprii, poluare etc. Suntem, cum ar veni, potrivit statisticilor, un fel de lagăr al copiilor. O ţară groaznică ce nu are grijă de viitorul ei.

Pe blogul său, fostul premier Adrian Năstase finanţarea Bisericii şi căsătoriile gay – două propuneri marca Remus Cernea , Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind implementarea principiului egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi, timbrul de mediu pentru autovehicule, comisii de anchetă pentru audierea şefilor de servicii secrete şi procurorilor DNA etc.

În afară de proiectele privind modificare legii educaţiei, printre propunerile dezbătute în Parlament nu există anul acesta alte legi care să vizeze copiii. Aşa că vom aştepta următorul raport UNICEF fără emoţii că pierdem ultimul loc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite