Poezia lui Radu Gyr şi criticul literar Vasile Blaga

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva versuri rostite în seara lansării la apă a candidaţilor Alianţei România Dreaptă continuă să facă valuri. Pe sticla micului ecran sau în largul internetului.

Valurile îi deranjează nespus pe gardienii "political corecteness"-ului de pe malurile Dâmboviţei. Nu din motive de valoare literară, ci pentru că, vezi bine, autorul a fost legionar. Carevasăzică, opera lui miroase a extremism şi trebuie interzisă de urgenţă!

Probabil, aţi aflat deja despre ce-i vorba. Dacă nu, aflaţi acum. În cadrul manifestării organizate luni pe scena Operei Române, junele Mihai Neamţu a găsit de cuviinţă să-şi încheie discursul cu patru strofe dintr-o celebră poezie anticomunistă. Poezia se numeşte "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" şi a fost scrisă de Radu Gyr între două stagii de puşcărie politică. De altfel, ea i-a adus poetului o condamnare la moarte, pedeapsa fiindu-i comutată ulterior în muncă silnică.

Într-adevăr, Radu Gyr a fost legionar. Convingere pentru care a făcut de mai multe ori închisoare: o dată în timpul dictaturii carliste, a doua oară după rebeliunea din 1941 şi, din nou, sub regimul comunist. În total, aproape 20 de ani de temniţă grea. Într-adevăr, Radu Gyr a scris şi texte precum „Sfântă tinereţe legionară", "Moţa şi Marin" sau "Imnul muncitorilor legionari". Cea mai mare parte a poeziilor sale n-au însă nicio legătură cu simpatiile ideologice ale autorului.

"Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane" este un manifest al revoltei anticomuniste, un strigăt împotriva colectivizării şi, în general, a dictaturii. Nu cred că există vreun român care să nu tresară când citeşte înălţătoarele versuri: "Nu pentru-o lopată de rumenă pâine, / nu pentru pătule, nu pentru pogoane, / ci pentru văzduhul tău liber de mâine, / ridică-te Gheorghe, ridică-te, Ioane!"

Sigur, n-am înţeles ce legătură au ele cu vremurile pe care le trăim. Dar nu cred că, recitându-le, dl Neamţu vroia să ne îndemne serios la luptă în campania electorală ce stă să înceapă. Într-o acidă cronică a evenimentului de la Opera Română, Dan Tapalagă de la Hotnews îl compara cu senatorul Şova, care a negat recent că în România ar fi avut loc vreun Holocaust. S-a sesizat apoi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, acuzându-l pe dl Neamţu că a ţinut un discurs "scandalos, revoltător și împotriva legislației în vigoare". Nu s-a răcit bine ştirea că au sărit şi Antenele să dea cu piatra. În sfârşit, au luat poziţie publică liderii ARD, Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu, delimitându-se "cu fermitate" de orice fel de manifestări de "extremism şi intoleranţă".

În cazul lui MRU, nu-i nicio surpriză. Omul este istoric, are un masterat în studii ebraice şi nu i-a iertat niciodată actualului său coleg de alianţă faptul că a cochetat cu publicaţii neolegionare. Dl Blaga nu pare însă cea mai îndrituită persoană care să-şi dea cu părerea despre Radu Gyr şi, în general, despre poezie. Nu doar din cauza pregătirii sale de inginer mecanic, ci şi pentru că PDL are probleme mai grave decât "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!" De exemplu, faptul că filtrul comisiei Macovei n-a reuşit să-i scoată de pe liste pe toţi candidaţii pătaţi ai partidului. Ca să nu mai vorbesc de acuzaţia de "noncombat" cu USL, fiindcă ar fi ca şi cum aş vorbi de funie în casa spânzuratului...

Dar să revin la poezie. Să ceri interzicerea unui poet pe argumentul apartenenţei sale la Mişcarea Legionară înseamnă că, de mâine, ar trebui să-i cenzurăm şi pe Eliade sau pe Cioran. Fiindcă şi ei au fost la fel de legionari! De altfel, primul a şi fost coleg de lagăr, la Miercurea Ciuc, cu Radu Gyr. Iar, pe partea cealaltă, să-i punem la index şi pe filocomunişti ca Sadoveanu, Arghezi sau Păunescu, după cum observa deunăzi Grigore Cartianu. Şi asta într-o ţară condusă încă de foşti securişti şi activişti, o ţară în care numeroşi nostalgici continuă să-l ridice în slăvi pe Ceauşescu şi în care primul ministru poartă, nevinovat, tricouri cu teroristul Che Guevara!

P.S.
Celor care au vreo urmă de îndoială că Radu Gyr a fost un mare poet, poate cel mai mare al Gulagului comunist, le recomand să citească "Isus în celulă". O poezie care se încheie astfel: "Unde eşti, Doamne? Am urlat la zăbrele. / Din lună venea fum de căţui... / M-am pipăit... şi pe mâinile mele, / am găsit urmele cuielor Lui".

Sabin Orcan este prim-redactor
şef adjunct al ziarului "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite