Poate fi tulpina Omicron sfârşitul pandemiei? Medic: „Din primele date pe care le avem, se pare că determină forme uşoare şi medii de boală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua tulpină Omicron FOTO Shutterstock
Noua tulpină Omicron FOTO Shutterstock

Medicul Radu Ţincu, medic primar terapie intensivă-toxicologie la Spitalul Floreasca, din Capitală, a explicat pentru Ziare.com la ce ar trebui să ne aşteptăm în perioada următoare. Susţine că va exista „fără discuţie” o creştere a numărului de cazuri, dar punctează că încă există multe necunoscute.

„Eu cred că va exista fără discuţie o creştere a numărului de cazuri cu Omicron. Vedem că e confirmată în peste 38 de ţări, iar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în Africa de Sud, la începutul lunii noiembrie erau 300 de cazuri, iar acum sunt peste 8.000, ceea ce arată transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante.

Din primele date preliminare pe care le avem, dar încă nu sunt finalizate cercetările, se pare că determină forme uşoare şi medii de boală, ceea ce ar reprezenta un avantaj. Datele din acest moment arată şi că vaccinurile îşi păstrează din eficienţă. Nu ştim însă care este gradul de eficienţă pe care aceste vaccinuri îl vor avea, însă nu vom putea vorbi de o lipsă totală de eficienţă în cazul anticorpilor produşi fie prin vaccinare, fie prin boală”, explică Radu Ţincu pentru ziare.com.

Sfârşitul pandemiei, un scenariu posibil

Medicul adaugă că parcursul ar putea fi unul similar cu cel al tulpinii Delta, care a devenit predominantă, dar spune că nu ar fi exclus ca, de această dată, să devină o infecţie banală.

„Cred că da (n.r. - se va răspândi ca tulpina Delta) pentru că atâta timp cât avem transmisibilitate foarte ridicată, automat ea va reuşi să se impună în competiţie cu variantele precedente. Pe de altă parte, dacă anticorpii nu vor mai oferi aceeaşi protecţie, asta înseamnă că unele persoane, fie trecute prin boală, fie vaccinate, se vor infecta.

Însă, dacă într-adevăr se va dovedi că această variantă virală este mai blândă şi va produce forme mai uşoare decât Delta, e posibil ca acest lucru să determine acel scenariu în care vom coabita cu mult mai mare uşurinţă cu ea şi va deveni o infecţie banală”, mai spune Radu Ţincu.

Medicul mai spune că sfârşitul pandemiei este un scenariu posibil şi că există precedente în acest sens. „Poate să se întâmple acest lucru (n.r. - tulpina Omicron să marcheze sfârşitul pandemiei) odată ce virulenţa scade foarte mult şi formele sunt uşoare, se poate discuta, într-adevăr, de un sfârşit al pandemiei, lucru care s-a mai întâmplat şi cu pandemiile din trecut, în care virusurile au devenit fie mai blânde, fie la un moment dat, printr-o mutaţie genetică extrem de nefavorabilă, au dispărut într-o perioadă de timp în mod spontan”, explică Radu Ţincu.

Ce ne aşteaptă în valul cinci

Specialistul vorbeşte şi despre un posibil val cinci, dar punctează că nu numărul cazurilor este important într-un val, ci cel al oamenilor care dezvoltă forme grave ale bolii.

„Poate fi un val cinci, însă ceea ce ne interesează întotdeauna când discutăm de un val pandemic, este numărul de pacienţi care necesită spitalizare şi al celor care dezvoltă forme severe de COVID-19, care le pun viaţa în pericol şi ajung în terapie intensivă. Dacă vor fi 20.000 de cazuri pe zi, dar 98-99% vor avea forme asimptomatice, asta nu va mai crea niciun fel de problemă din punct de vedere al gestionării acestei pandemii”, adaugă medicul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite